Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 2

Doorsteptutor material for CMAT is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 95K)

16. The striate area of the brain is also called the:

(A) Parietal lobe.

(B) Hippocampal formation.

(C) Temporal lobe.

(D) Occipital lobe.

(E) Amygdala.

Answer: D

17. The result of breeding rats to produce separate strains of dull and bright animals suggested that:

(A) Breeding can be achieved through conditioning.

(B) Learning ability can be inherited.

(C) After a few generations, differences in brightness and dullness of strains decreased.

(D) Learning the proper path in a specific maze can be inherited.

(E) Effects were moderated by gender differences.

Answer: B

18. The pigment in the rods which is known as visual purple is:

(A) Rhodopsin.

(B) Iodopsin.

(C) Eclairagi.

(D) Royal jelly.

(E) None of the above.

Answer: A

19. In prenatal development, growth occurs from:

(A) Head to tail.

(B) Environment to genes.

(C) Genes to environment.

(D) Peripheral to central.

(E) Voluntary to involuntary.

Answer: A

20. The “language acquisition device” is associated with:

(A) Skinner.

(B) Gates.

(C) Chomsky.

(D) Vygotsky.

(E) Helen Keller.

Answer: C

21.The method of self-examination used in systematic research is called:

(A) Solipsism.

(B) Egocentrism.

(C) Observing ego.

(D) Introspection.

(E) Phenomenology.

Answer: D

22. The area of research which would be of least concern to behaviorists is:

(A) Language.

(B) Obsessive-compulsive disorder.

(C) Affects.

(D) Adjustment disorders.

(E) Imitation learning.

Answer: C

23. A research report in which explanations are too complex has ignored the principle espoused by:

(A) Occam.

(B) Hume.

(C) Kant.

(D) Wundt.

(E) Ebbinghaus.

Answer: A

24. According to Turnbull’s observation of his Pygmy friend Kenge, a person raised in a dense jungle may, on his first exposure to a large, open field, confuse large animals, such as buffalo, with insects. Psychologists label this confusion a problem in …………….. perception:

(A) Figure ground

(B) Zeigarnik

(C) Gestalt

(D) Random walk

(E) Size constancy

Answer: E

25. Studiers of hemispheric specialization, such as the work of Sperry and Gazzaniga, have found that:

(A) The right hemisphere specializes in emotional reactions, visualization, and speech.

(B) Speech and labeling are superfluous to emotional understanding and frequently interfere in emotional integration.

(C) “right-brained” people demonstrate disproportionate and superior development of their right hemispheres, as evidenced by their EEGs.

(D) The corpus callosum is a superfluous structure since its functions can be relearned after ablation.

(E) None of the above.

Answer: E

26. Gilligan asserted that men and women have somewhat different moral perspectives because women:

(A) Base their moral reasoning more on a “care orientation” than do men.

(B) Defer more markedly than men to strong authority figures.

(C) Are more concerned than men with appearances over reality.

(D) Generally have more advanced abstract moral reasoning than do men.

(E)Are more resistant than men to undue social influence.

Answer: A

27. To whom or what would one turn to maximize “domain-specific” knowledge?

(A) An algorithm.

(B) A GSP (General Problem Solver) program.

(C) An ethologist.

(D) A deprogrammer.

(E) An expert.

Answer: E

28. A patient present herself at an intake unit with symptoms including sudden, unexplained total loss of vision. The patient seems undisturbed by this new, radical change in her functioning. The tern used to describe the patient’s state of mind in the face of her seeming catastrophic loss is:

(A) Cognitive mediation.

(B) Malingering.

(C) Belle indifference.

(D) Reality testing.

(E) Machisma.

Answer: C

29. The researcher who did the pioneer work on conditioning autonomic behaviors is:

(A) Penfield.

(B) Lashley.

(C) Ornstein.

(D) N. Miller.

(E) Hebb.

Answer: D

Developed by: