Psychology Most Important Questions with Answers on GRE Psychology Diagnostic Pretest Part 9

Doorsteptutor material for CTET is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 95K)

114. All of the following activities are mediated by the limbic system except:

(A) Feeding.

(B) Reasoning.

(C) Mating.

(D) Fighting.

(E) Fleeing.

Answer: B

115. A propensity to think, feel, or act in a certain way toward a certain object is called a(n):

(A) Prejudice.

(B) Habit.

(C) Attitude.

(D) Canalization.

(E) Affect.

Answer: C

116. A measurement technique in which subjects rate statements on a seven-point scale from “agree” to “disagree” is typical of the:

(A) Guttman scale.

(B) Q-Sort.

(C) Likert scale.

(D) Thurstone scale.

(E) Marlow-Crowne scale.

Answer: C

117. Attitude change is facilitated if the communicator:

(A) Appeals to the altruistic feelings of the listeners.

(B) Begins by presenting the opposing view.

(C) Appears to the audience to be “one of us.”

(D) Puts the communication in moral terms.

(E) Is highly credible.

Answer: E

118. In attitude-change studies, it has been found that presenting both sides of the argument is most effective if the listener:

(A) Doesn’t know anything about the subject.

(B) Is initially opposed to the subject.

(C) Is initially in favor of the subject.

(D) Is not well educated.

(E) Hasn’t yet committed himself to a position.

Answer: B

119. Of patients with the following diagnoses, which is least likely to voluntarily commence psychotherapy?

(A) The patient with dysthymic reaction

(B) The patient with anxiety disorder

(C) The patient with affective disorder

(D) The patient with personality disorder

(E) The patient with somatoform disorder

Answer: D

120. The researcher who designed a scale to measure the degree to which a subject’s responses are socially desirable is:

(A) Edwards.

(B) Thurstone.

(C) Hovland.

(D) Rosenthal.

(E) Osgood.

Answer: A

121. The major biochemical action of most antipsychotic medications is:

(A) Increased production of dopamine.

(B) Sedation of CNS functioning.

(C) Blockage of serotonin and norepinephrine production.

(D) Increased absorption and utilization of vitamins.

(E) Blockage of dopamine receptors.

Answer: E

122. Of the following characteristics of an audience, the one which would have the least bearing on attitude change is:

(A) Intelligence.

(B) Self-esteem.

(C) Dependency.

(D) Feeling toward speaker.

(E) Previous knowledge of subject.

Answer: A

123. When people anticipate that they will be taking part in an experiment in which they will be receiving aversive shocks, they generally:

(A) Choose to wait alone.

(B) Choose to wait with others who are also about to take part in the experiment.

(C) Tend not to care if they wait alone or with others.

(D) Choose to wait with subjects who have already completed the experiment.

(E) Prefer to participate in some activity which distracts them.

Answer: B

124. Affiliation needs seem to be strongest in:

(A) Twins.

(B) Females.

(C) Males.

(D) Last-borns.

(E) Firstborns.

Answer: E

125. All of the following are Gestalt principles of perception except:

(A) Pragnanz.

(B) Good continuation.

(C) Closure.

(D) Projection.

(E) Common fate.

Answer: D

126. The phrase, “We learn to love the thing we suffer for,” is most characteristics of:

(A) Congruity theory.

(B) Dissonance theory.

(C) James-Lange theory.

(D) Balance theory.

(E) Sapir-Whorf theory.

Answer: B

127. According to congruity theory, if a highly valued source makes a positive statement about a negatively valued object, the listener is likely to:

(A) Become confused and search out other opinions.

(B) Disregard the communication.

(C) Alter his opinion about the source only.

(D) Alter his opinion about the source and the object.

(E) Reinterpret the communication to make it more congruent.

Answer: D

128. Stability and change characterize adulthood according to:

(A) Kubler-Ross.

(B) Baumrind.

(C) Levinson.

(D) Langer.

(E) Erikson.

Answer: C

Developed by: