Public Administration 2001-Solved MCQs Competitive Exams Set 2

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC Public-Administration: Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(11) Legal-rational authority" is a core concept of:

(A) Public Choice Theory

(B) Theory of Emergency

(C) Maslow's Theory of Motivation

(D) Theory of Bureaucracy

(E) None of these

Answer: (d)

(12}One of the four functional imperative of a system identified by the Talcott Parsons is:

(A) Efficiency

(B) Effectiveness

(C) Adaptation

(D) Entropy

(E) None of these

Answer: ()

(13) "Entropy" is a law of nature in which all forms of organizations move towards:

(A) Growth and Continuity

(D) Continuous Improvement

(C) Rebirth and Emergency

(D) Disorganization and Death

(E) None of these

Answer: (d)

(14) One choice theory is economic explanation of:

(A) Religion

(B) Islam.

(C) Political decision making

(D) Psychology.

(E) None of these.

Answer: (d)

(15) System. Theory is associated with the work of following:

(A) Leonard While

(B) Mary Parker Follet

(C) Talcott Parsons

(D) F.W. Taylor

(E) None of these

Answer: (c)

(16) Which one of the following is the foundation of modern Human Resource

(A) Specialization

(B) Compensation

(C) Job Analysis

(D) Job Evaluation

(E) None of these

Answer: (a)

(17) The process of transmitting the idea or thought into meaningful symbols is called:

(A) Decoding

(B) Feedback

(C) Reception

(D) Encoding

(E) None of these

Answer: (d)

(18) Which of the following will not be considered as a formal organization?

(A) A Hospital

(B) A University

(C) A Group of Friends

(D) A Service Industry

(E) None of these

Answer: (c)

(19) Which of the following violates the principle of Utility of Command?

(A) Bureaucratic Organization

(B) Functional Organization

(C) Manufacturing Organization

(D) Product Organization

(E) None of these.

Answer: (b)

(20) Which of the following is not a feature of good governance?

(A) Accountability

(B) Transparency

(C) Nepotism

(D) Rule of law

(E) None or these

Answer: (c)

Developed by: