Public Administration 2002-Solved MCQs Competitive Exams Set 2

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

11. A goal set by and for top management of the organization is:

(a) Tactical Goal

(b) Strategic Goal

(c) Operational Goal

(d) Specific Goal

(e) None of these

Answer: (b)

12. Balancing and reconciling possible conflicts among goals is:

(a) Communication

(b) Leading

(c) Inconsistency

(d) Optimizing

(e) None of these

Answer: (d)

13. A plan that generally covers a span of one year or less is:

(a) Operational Plan

(b) Intermediate Plan

(c) Long range Plan

(d) Short range Plan

(e) None of these

Answer: (e)

14. Behavior that does not conform to generally social norms will be considered as:

(a) Arrogant Behavior

(b) Arbitrary Behavior

(c) Ethical Behavior

(d) Unethical Behavior

(e) None of these

Answer: (d)

15. Conceptual and Diagnostic skills in an organization are mostly used by:

(a) General managers

(b) Top managers

(c) Middle managers

(d) First line managers

(e) None of these

Answer: (b)

16. A theory suggesting that people are motivated by a hierarchy of needs was advanced by:

(a) Douglas Mc Gregor

(b) Arthur D. Little

(c) Abraham Maslow

(d) F. W. Riggs

(e) None of these

Answer: (c)

17. The extent to which an organization complies with local, state and Federal Laws is:

(a) Social Compliance

(b) Philanthropic Awarding

(c) Ethical Compliance

(d) Legal Compliance

(e) None of these

Answer: (d)

18. The process by which a manager assigns some of his total work load to others is:

(a) Decentralization

(b) Delegation

(c) Division of work

(d) Centralization

(e) None of these

Answer: (b)

19. Power that has been legitimized by the state is:

(a) Political authority

(b) Charismatic authority

(c) Traditional authority

(d) Legal authority

(e) None of these

Answer: (d)

20. A condition in which the availability of each alternative and its potential pay off and costs are all associated with probability estimates is:

(a) State of risk

(b) State of certainty

(c) State of mild certainty

(d) State of high certainty

(e) None of these

Answer: (c)

Developed by: