Public Administration 2006-Solved MCQs Competitive Exams Set 2

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC Public-Administration: Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

11) Intrinsic work rewards are:

a) Received by an indivdual directly as a result of task performance.

b) Externally controlled

c) Sometimes internally controlled,sometimes externally controlled.

d) Generally less important than extrinsic reward.

e) Generally outside the control of managers.

Answer: (d)

12) Vertical job loading involves:

a) Employee planning and evaluating responsibilities.

b) Performance of more tasks.

c) Performance of different tasks on different days.

d) Employee cleanup responsibilities

e) Employee promotion up the organization hierarchy

Answer: (e)

13) Job enrichment:

a) Must be directed towards individuals

b) Must be directed towards groups

c) Can be directed toward either groups or individuals.

d) Tends to receive strong labor union support

e) Can be applied to all workers equally well.

Answer: (c)

14) Rewarding individual results tends to:

a) Increase cohesiveness

b) Decrease cohesiveness

c) Increase performance norms

d) Decrease performance norms

e) Have little or no effect on cohesiveness nor performance norms

Answer: ()

15) The process whereby individuals or groups are held responsible for making their own decisions is known as:

a) Autonomy

b) Empowerment

c) Team building

d) Multiskilling

e) Self-responsibility

Answer: (a)

16) Which of the following term is used in leadership research to describe a leader who shows a great degree of Emphasis on the welfare of his/her subordinates?

a) employee-centered

b) production-centered

c) compassion-centered

d) Work -oriented

e) structure-centered

Answer: (a)

17) Charisma is related to which type of leadership?

a) Managerial

b) Transformational

c) Relationship motivated

d) employee-centered

e) Structuring

Answer: (b)

18) What are the two basic type of leadership?

a) Ethical and programmed

b) Programmed and crafted

c) Programmed and certain

d) Crafted and uncertain

e) Non routine and crafted

Answer: ()

19) Interpersonal communications is the:

a) Process of translating and idea or thought into meaningful symbols.

b) Interpretation of symbols sent from sender to the receiver.

c) Process by which entities exchange information and establish a common understanding.

d) Process of telling someone else how can feels about something the person did or said about the situation in general.

e) Process of sending and receiving symbols with attached meanings--from one person---to another.

Answer: (e)

20) Effective communication occurs when:

a) The receiver does as the sender says.

b) Job satisfaction is improved

c) The intended meaning of the source is the same as the perceived meaning of the receiver

d) The sender is clear and articulate

e) The receiver provides feedback to the sender.

Answer: (c)

Developed by: