Public Administration 2009-Solved MCQs Competitive Exams Set 1

Doorsteptutor material for UGC is prepared by world's top subject experts: Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 88K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1. Health and wellness is a currently important work-related value

(a) True

(b) False

Answer: (a)

2. The cognitive component of an attitude consists of beliefs and values antecedents

(a) True

(b) False

Answer: (a)

3. The effective component of an attitude is a specific feeling regarding the personal impact of the antecedents.

(a) True

(b) False

Answer: (a)

4. An attitude results in intended behavior.

(a) True

(b) False

Answer: (b)

5. Job satisfaction is closely related to organizational commitment and job environment.

(a) True

(b) False

Answer: (a)

6. A loyalty response to low job satisfaction occurs when an employee passively waits for conditions to improve because of a trend in the organization.

(a) True

(b) False

Answer: (a)

7. Expectancy can have both positive and negative results for a manager.

(a) True

(b) False

Answer: (a)

8. The earliest studies of leadership tended to focus on leader behavior

(a) True

(b) False

Answer: (b)

9. Transactional leadership includes charisma.

(a) True

(b) False

Answer: (a)

10. Leader behaviors for high performance work teams tend to be charismatic.

(a) True

(b) False

Answer: (b)

11. One major power that bureaucracy has is simply its staying power.

(a) True

(b) False

Answer: (a)

12. Implement is the most “hands-on” facet of public administration.

(a) True

(b) False

Answer: (a)

Developed by: