Competitive Exams: Numerical Aptitude Questions (Practice-Test 3 of 12)

  1. A sphere and a cube have equal surface areas. The ratio of the volume of the sphere to that of the cube is

    1. 1: 6

    2. 2: 6

    3. 6: 3

    4. 6: 2

    Answer: d

  2. The marked price of a table is Rs. 3000 and is available at successive discounts of 20% and 10% respectively. If there is an additional discount of 5% on cash payment, then what is the cash price of the table?

    1. Rs. 2400

    2. Rs. 2160

    3. Rs. 2100

    4. Rs. 2052

    Answer: d

  3. A certain sum becomes Rs. 5290 in 2 years and Rs. 6083.50 in 3 years at C. I. The rate of interest per annum is

    1. 10%

    2. 12%

    3. 15%

    4. 16? %

    Answer: c

  4. A person borrowed Rs. 500@3% per annum S. I and Rs. 600 at the rate of 4½% per annum on the agreement that the whole amount will be returned only when the total interest becomes Rs. 126. The number of years, after which the borrowed sum is to be returned, is

    1. 2

    2. 3

    3. 4

    4. 5

    Answer: b

  5. A sum of Rs. 12, 000 doubles in 5 years at C. I. What will be the amount after 20 years?

    1. Rs. 1, 20, 000

    2. Rs. 1, 92, 000

    3. Rs. 1, 24, 000

    4. Rs. 96, 000

    Answer: b

  6. A person sold 320 mangoes for the C. P. Of 400 mangoes. His gain percent is

    1. 10%

    2. 15%

    3. 12½%

    4. 25%

    Answer: d

  7. A person bought some oranges at the rate of Rs. 10 per dozen and bought the same amount of oranges at the rate of Rs. 8 per dozen. He sold these oranges at the rate of Rs. 11 per dozen and gained Rs. 120. The total number of oranges bought by him was

    1. 30 dozen

    2. 40 dozen

    3. 50 dozen

    4. 60 dozen

    Answer: d

  8. On selling a certain commodity for Rs. 425, there is as much gain as loss on selling it for Rs. 355. The C. P. Of the commodity is

    1. Rs. 370

    2. Rs. 385

    3. Rs. 390

    4. Rs. 400

    Answer: c

  9. A sum of Rs. 800 amounts to Rs. 920 in three years at S. I. If the rate of interest is increased by 5% then the amount will increase to

    1. Rs. 950

    2. Rs. 980

    3. Rs. 1010

    4. Rs. 1040

    Answer: d

  10. Of the three numbers, second is twice the first and is also thrice the third. If the average of the three numbers is 44, the largest number is

    1. 24

    2. 36

    3. 17

    4. 72

    Answer: d

  11. A house owner wants to get his house painted. He is told that this would require 25 kg of paint. Allowing for 15% wastage and assuming that the paint is available in 2kg tins, the number of tins required for painting the house is-

    1. 15

    2. 12

    3. 10

    4. 20

    Answer: a

  12. Price of food grains have risen by 10% and of other items of consumption by 15%. If the ratio of an employee's expenditure on food grains and other items is 2: 5, by how much should his salary be increased so that he may maintain the same level of consumption as before, assuming that his present salary is Rs. 3500?

    1. Rs. 300

    2. Rs. 350

    3. Rs. 375

    4. Rs. 475

    Answer: d