Competitive Exams: Numerical Aptitude Questions (Practice_Test 7 of 12)

Doorsteptutor material for Bank-PO is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

  1. Vivek purchased 120 tables at a price of ₹ 110 per table. He sold 30 tables at a profit of ₹ 12 per table and 75 tables at a profit of ₹ 14 per table. The remaining tables were sold at a loss of ₹ 7 per table. What is the average profit per table?
    1. ₹ 12.875
    2. ₹ 10.04
    3. 10.875
    4. ₹ 12.80
    5. ₹ 13.80

    Answer: c

  2. A book dealer allows 16 per cent discount to a retailer and the retailer allows 10 per cent discount to a customer. These both discounts are given on the printed price of the book. If the customer pays ₹ 270 for a book and the dealer makes a profit of 5 per cent what is the cost price of the book for the dealer?
    1. ₹ 252
    2. ₹ 243
    3. ₹ 240
    4. ₹ 250
    5. ₹ 350

    Answer: c

  3. The difference between the greatest and the least numbers of eight digits which begin with 8 and end with 6 is
    1. 99999999
    2. 10000000
    3. 80000006
    4. 9999996
    5. None of these

    Answer: d

  4. If a ⚹ b = a2 + b2 then 3 ⚹ 5 is equal to
    1. 16
    2. 34
    3. 8
    4. 15
    5. 18

    Answer: b

  5. The Simple interest on a sum of money at 8 per cent per annum for 6 years is half the sum. The sum is
    1. ₹ 4800
    2. ₹ 6000
    3. ₹ 8000
    4. ₹ 7000
    5. Data inadequate

    Answer: d

  6. How long will it take a sum of money invested at 5 per cent per annum simple interest to increase its value by 40 per cent?
    1. 5 years
    2. 6 years
    3. 7 years
    4. 8 years
    5. 10 years

    Answer: d

  7. A number, when successively divided by 3 and 5, leaves remainder of 2 and 1, when the same number is divided by 15, the remainder is
    1. 1
    2. 2
    3. 5
    4. 7
    5. 10

    Answer: c

  8. The numbers 1,3, 5, … 25 are multiplied together. The numbers of zeros at the right end of the product is
    1. 1
    2. 0
    3. 2
    4. 3
    5. 8

    Answer: b

  9. What will be the compound interest on ₹ 240 for 2 years at 4 per cent per annum?
    1. ₹ 19.20
    2. ₹ 9.60
    3. ₹ 19.18
    4. ₹ 19.58
    5. ₹ 20.58

    Answer: d

  10. Find the compound interest on ₹ 15000 at 8 per cent per annum payable half-yearly for 1 year.
    1. ₹ 1500
    2. ₹ 1432
    3. ₹ 1200
    4. ₹ 1224
    5. ₹ 1324

    Answer: d

Developed by: