Sociology 2006-Solved MCQs Competitive Exams Set 1

Doorsteptutor material for IAS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) Any method of data collection that directly removes the researcher from research site

(a) Erosion measure

(b) Accretion measure

(c) Unobtrusive measure

(d) None of these

Answer: c

2. Commonly used measure of variability whose size indicates the dispersion of a distribution is: (a) Standard deviation

(c) Standard score

(b) Co-efficient of variation

(d) Variance

Answer: a

3. In sample selection a threat that occurs when individuals have been assigned to the experimental group on the basis of their extreme score on dependent variable is referred.as:

(a) Experimental mortality

(b) Regression artifact

(c) Maturation

(d) None of these

Answer: a

4. An overall scheme of scientific activities in which scientists engage in order to produce knowledge is a:

(a) Research process

(b) Research model

(c) Research methodology

(d) Research design

Answer: d

5. When there is an inherent causal link between dependent and independent variables, the relationship is:

(a) Non-spurious

(b) Significant relationship

(c) Spurious

(d) None of these

Answer: c

6. Questions that are relevant to some respondents, may be irrelevant to others are known as:

(a) Double barreled questions

(b) Leading questions

(c) Contingency questions

(d) Matrix questions

Answer: c

7. Stratified sample falls under:

(a) Probability sampling design

(b)Non probability sampling

(c) Multi-stage sample design

(d) None of these

Answer: d

8) Egoistic, the special type of stucide presented by Emile Durkheim, springing from:

(a) Excessive irregulation

(b) Excessive individualism

(c) Over integration with group

(d) None of these

Answer: b

9) To Simmel, a mean of maintaining or increasing integration within groups is:

(a) Co-operation

(b) Competition

(c) Coercion

(d) Conflict

Answer: a

10) Sociology is introduced as an academic discipline by:

(a) Ibn-e-Khaldun

(b) Auguste Conte

(c) George Simmel

(d) Herbert Spencer

Answer: b

Developed by: