Competitive Exams: Sociology MCQs (Practice-Test 95 of 95)

  1. Consider the following statements: A caste is said to be dominant when it

    1. is numerically preponderant.

    2. claims ritual purity.

    3. is politically powerful.

    4. owns most of the land in a village.

      1. 1 and 4

      2. 1 and 2

      3. 1, 2 and 3

      4. 1, 2, 3 and 4

      Answer: d

  2. Which of the following Articles in the Constitution of India explicitly guarantee the protection of the interest of minorities in India?

    1. Articles 27 and 28

    2. Articles 29 and 30

    3. Articles 31 and 32

    4. Articles 33 and 34

    Answer: b

  3. What percentage of women beneficiaries has been targeted under the Integrated Rural Development Programme (IRDP)?

    1. 35%

    2. 15%

    3. 20%

    4. 30%

    Answer: a

  4. Which one of the following Schedules of the Constitution of India mentions the laws whose validity cannot be questioned before any court on the ground of their alleged inconsistency with the Fundamental Rights?

    1. IXth Schedule

    2. VIIIth Schedule

    3. VIIth Schedule

    4. VIth Schedule

    Answer: d

  5. Article 332 deals with

    1. Reservation of seats for SCs and STs in the House of People

    2. Reservation of seats for SCs and STs in Legislative Assemblies of States

    3. Reservation of seats and special representation to cease after thirty years

    4. Representation of the Anglo-Indian community in the Lok Sabha

    Answer: b

  6. Which of the following Articles of the Constitution of India makes provision for educational advancement of the Scheduled Tribes by reserving seats in educational institutions, grating scholarships etc.

    1. Article 15 (4)

    2. Article 16 (4)

    3. Article 330 and 332

    4. Article 339 (1)

    Answer: a

  7. Promotion of educational and economic interests of Scheduled Castes under the Constitution of India is provided in

    1. the Preamble

    2. The Directive Principles

    3. The Eighth Schedule

    4. Article 18

    Answer: b

  8. Match List I (Scholar) with List II (Theory of Change) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

    List-I (Scholar) List-II (Theory of Change)
    1. Karl Marx

    2. Herbert Spencer

    3. Spengler

    1. Organic theory

    2. Cyclical theory

    3. Dialectical materialism

    4. Social contract theory

    • A
    • B
    • C
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: d

  9. Who among the following emphasized the role of Charismatic Leadership in social change?

    1. Sorokin

    2. Pareto

    3. Max Weber

    4. Rajani Kothari

    Answer: c

  10. Consider the following theories:

    1. Comte's theory of positivism

    2. Durkheim's theory of division of labour

    3. Spencer's theory of organic analogy

    The correct chronological sequence of the above theories is

    1. 1 − 2 − 3

    2. 1 − 3 − 2

    3. 3 − 1 − 2

    4. 2 − 1 − 3

    Answer: b

  11. Ogburn's idea that change first occurs in the material technology is borrowed

    1. directly from Marx and indirectly from Saint Simon and Condorcet

    2. directly from Saint Simon and indirectly from Marx

    3. directly from Condorcet and indirectly from Marx

    4. directly from Gabriel Tarde

    Answer: b

  12. Consider the following:

    1. Collective action

    2. Leadership

    3. ideology

    4. Restoration of equilibrium

    5. Interest

    Features concerning a social movement are

    1. 1, 2, 3 and 5

    2. 2, 3, 4 and 5

    3. 1, 2, 3 and 4

    4. 1, 4 and 5

    Answer: a

  13. Which one of the following pairs is correctly matched?

      • Backward Caste
      • Behramji Malabari Movement
      • Women Movement
      • Government of India Act, 1935
      • Social Reforms
      • Ramakrishna Movement Mission
      • Bhakti Movement
      • Annie Besant

    Answer: c

  14. Opposition to which one of the following was the primary goal of the Kheda Movement of Gujarat (1919)?

    1. Taxes

    2. Sudden price rise

    3. Money lending class

    4. Unpaid forced labour

    Answer: a

  15. Consider the following:

    1. Ancient society

    2. Feudal society

    3. Primitive society

    4. Asiatic society

    According to Karl Marx, the correct evolutionary sequence of the above societies is

    1. 1 − 2 − 3 − 4

    2. 2 − 1 − 3 − 4

    3. 3 − 1 − 2 − 4

    4. 1 − 3 − 4 − 2

    Answer: c