Zoology Questions: Animal Kingdom, Cockroach, Structural Organization in Animals, Reproductive Health

Glide to success with Doorsteptutor material for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

16. The fibrous tissue which connects the two bone is

(a) connective tissue

(b) tendon

(c) ligament

(d) adipose tissue

Answer: (c)

17. Erythrocytes in camel are

(a) Oval and non-nucleated.

(b) Oval and nucleated.

(c) Circular, biconcave and non-nucleated.

(d) Circular, biconvex and nucleated.

Answer: (b)

18. The lymph resembles composition of blood plasma, but contains

(a) less amount of protein, same number of leucocytes and a few erythrocytes.

(b) More protein, same number of leucocytes but mainly lymphocytes and few erythrocytes.

(c) Less amount of protein, large number of leucocytes chiefly granulocytes and a few erythrocytes.

(d) Less amount of protein, large number of leucocytes chiefly lymphocytes and a few granulocytes.

Answer: (d)

19. The chief difference between RBCs have human and frog is that

(a) only human RBCs have hemoglobin.

(b) Human RBCs have more nuclei.

(c) Human RBCs are without nucleus.

(d) Frog RBCs are without nucleus.

Answer: (c)

20. Which is correct?

(a) Blood has WBC and lymph has RBC.

(b) Blood has WBC, RBC and lymph has nothing.

(c) Blood has RBC, WBC and lymph has WBC.

(d) Lymph has WBC, RBC and blood has RBC.

Answer: (c)

21. Which of the following substances, if introduced into the blood stream, cause coagulation of blood at the site of its introduction?

(a) Fibrinogen

(b) Prothrombin

(c) Heparin

(d) Thromboplastin

Answer: (d)

22. The process of formation of blood corpuscles is called

(a) haemopoiesis

(b) haemolysis

(c) haemozoin

(d) none of these

Answer: (a)

23. G-6-P dehydrogenase is associated with haemolysis of

(a) lymphocytes

(b) RBCs

(c) Platelets

(d) Leucocytes

Answer: (b)

24. Which of the following makes heart well more thick

(a) Pericardium

(b) Epicardium

(c) Myocardium

(d) Endocardium

Answer: (c)

25. Smooth muscle fibres are

(a) cylindrical, unbranched, striated, multinucleate and voluntary

(b) spindle-shaped, unbranched, non-striated, Uninucleated and involuntary.

(c) Cylindrical, unbranched, non-striated, multinucleate and involuntary.

(d) Spindle-shaped, unbranched, striated, Uninucleated and voluntary.

Answer: (b)

26. At 0°C and below it

(a) There is increase in muscle contraction.

(b) There is decrease in muscle contraction.

(c) There is loss of irritability in a muscle.

(d) Coagulation of muscle proteins take place.

Answer: (c)

27. The ready source of energy in living cells is

(a) Glucose

(b) ATP

(c) Glycogen

(d) ADP

Answer: (b)

Developed by: