Zoology Questions: Animal Kingdom, Cockroach, Structural Organization in Animals, Reproductive Health

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

7. In which of the following notochord is absent?

(a) Adult Herdmania and Balanoglossus

(b) Adult Herdmania and adult Bravchiostoma

(c) Larva of Herdmania and Branchiostoma

(d) Larva of Herdmania and Balanoglossus

Answer: (a)

8. The correct classification of Balanoglossus is

(a) Chordate Vertebrata Enteropneusta

(b) Chordate Vertebrata Pterobranchia

(c) Chordate Hemichordata Pterobranchia

(d) Chordate Hemichordata Enteropneusta

Answer: (d)

9. Which is the following statements is true?

(a) All chordates are vertebrates.

(b) All vertebrates are chordates.

(c) Non chordates have a vertebral column.

(d) Invertebrates possess a tubular nerve cord.

Answer: (b)

10. Which is a true fish?

(a) Cat fish

(b) Jelly fish

(c) Cuttle fish

(d) Silver fish

Answer: (a)

11. Electric organs are found in

(a) Sharks

(b) Porpoises

(c) Goldfish

(d) Rays (Torpedo)

Answer: (d)

12. The fishes possess gills and fins. Which of the following is not a true fish?

(a) Silver fish (Lepisma)

(b) Gold fish (Carassius)

(c) Silver carp (Hythalamictyes)

(d) Sea horse (Hippocampus)

Answer: (b)

13. Which of the following is characteristic feature of fishes?

(a) Tail and venous heart

(b) Venous heart and gills

(c) Epidermal scales and tail

(d) Epidermal scales and gills

Answer: (a)

14. Anadromous fishes move

(a) from seas to freshwater

(b) from seas to estuary

(c) from river to sea

(d) from estuary to sea

Answer: (a)

15. Freshwater bony fishes maintain water balance by

(a) Excreting hypotonic

(b) Excreting salt across their gills.

(c) Drinking small amount of water.

(d) Excreting waste in the form of uric acid.

Answer: (a)

16. Which fins are paired in fishes?

(a) Dorsal fin and anal fin

(b) Pelvic fin and ventral fin

(c) Pectoral fin and pelvic fin

(d) Caudal fin and dorsal fin

Answer: (b)

17. Salamander belongs to the class

(a) reptilian

(b) amphibian

(c) aves

(d) mammalian

Answer: (b)

18. A hibernating frog respires with

(a) lung

(b) diaphragm

(c) buccal epithelium

(d) skin

Answer: (d)

19. Absence of thumb is characteristic of

(a) rabbit

(b) man

(c) frog

(d) monkey

Answer: (c)

20. A frog lives in water or near water because

(a) It can get its food easily in water.

(b) Its hind limbs are webbed and helps in swimming.

(c) It can see through its transparent eyelids while swimming.

(d) It respires through the skin.

Answer: (d)

Developed by: