Zoology Questions: Animal Kingdom, Cockroach, Structural Organization in Animals, Reproductive Health

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

3. Which is a poisonous snake?

(a) Enhydrina

(b) Typhlops

(c) Python

(d) Eryx

Answer: (a)

4. Monocondylic skull, dry skin and procoelus vertebrae are present in

(a) amphibian

(b) reptilian

(c) birds

(d) mammals

Answer: (b)

5. The most poisonous snake is

(a) Krait

(b) tree snake

(c) Python

(d) rat snake

Answer: (a)

6. Poisonous fangs of a snake are modified

(a) mandible

(b) maxillary teeth

(c) canines

(d) nasals

Answer: (b)

7. Large size scales fully extended from side to side on the belly are characteristics of

(a) krait and sea snake

(b) cobra and Python

(c) rat snake and cobra

(d) Python and krait

Answer: (c)

8.3 or 4 chambered heart is present in which vertebrate group?

(a) Fishes

(b) Amphibian

(c) Reptilian

(d) Aves

Answer: (c)

9. Typhlops is

(a) sea snake

(b) grass snake

(c) glass snake

(d) blind snake

Answer: (d)

10. Diapside skull is found in which of the following?

(a) Natrix, Draco and Turtle

(b) Crocodile, Turtle and Seymouria

(c) Sphenodon, Crocodile and Viper

(d) Calotes, Cobra and Varanosaurus

Answer: (c)

11. Which one of the following is a matching pair of an animal and its one of the characterstics?

(a) Chamaelon - Binocular vision

(b) Heloderma - Poison gland

(c) Varanu - tehensile tail

(d) House lizard - 4 chambered heart

Answer: (b)

12. Which of the following feature is not common between Newt & Hemidactylus?

(a) Body is divisible into bead, neck, trunk and tail.

(b) Head with pair of eyes and tympanic membrane.

(c) Trunk has 2 pairs of limb for locomotion.

(d) Heart is 3 chambered.

Answer: (a)

13. Archaopteryx is called a connecting link, which carried the characteristics of

(a) Reptile and bird.

(b) Reptile and mammal.

(c) Fish and amphibian.

(d) Amphibian and reptile.

Answer: (a)

14. Which one of the following is the characteristic for birds?

(a) They are flying animals

(b) They are warm blooded

(c) They are bipedal and have feather

(d) They are quadruped and have scales

Answer: (c)

15. Monocondylic skull, warm blooded animals with air sacs are present in

(a) reptilia

(b) birds

(c) amphibia

(d) mammalian

Answer: (b)

Developed by: