General Knowledge India, Latest General Knowledge-August 2012, GK Related to Olympics 2012, Who's Who India, August 2012

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 110K)

Latest General Knowledge - August 2012

1. Which district of Punjab has been presented the 5th JRD Tata Memorial Award by Nobel Laureate Amartya Sen for being ranked first on the composite development index for 548 districts evaluated country wide?

Ans: Ferozepur (was chosen for the award showing improvement in child and Maternal health)

2. Which state has become the second highest power purchaser in the country after Punjab?

Ans: Haryana (making daily short term power purchases of about 330 lakh

Units)

3. When is India going to get its first C-17 military aircraft from US?

Ans: In May 2013

4. Who was named North India’s sculptor of the year 1983?

Ans: Harjeet Singh Sandhu (mosaic artist who has earned laurels in New York For his mosaic portrait of Bloomberg, a three time Mayor of New York which will be displayed at the City Hall)

5. Name the NASA’s most modern spacecraft successfully landed on Mars on 6th August, 2012 to begin a pioneering two year search to find out if the red planet is suitable for life and whether it can be inhabitable in the future?

Ans: Curiosity

6. Name the Indian scientist who was a part of NASA team which has identified the landing site of the ‘Curiosity’?

Ans: Amitabh Ghosh

7. Name the ballistic missile that lifted off from Wheeler Island in Odisha on 9th August, 2012?

Ans: Agni-II, capable of carrying nuclear warheads and can cover 2,000 km.

8. Who is sworn as the 14th Vice President of India?

Ans: Hamid Ansari

9. Who has become the first Chancellor of Central University of Kashmir (CUK)?

Ans: Dr. Srikumar Banerjee (known scientist and Padma Shri Award recipient)

1. Name the player of USA who created history by grabbing his 22nd Olympic medal?

Ans: Michael Phelps (retires, won 18 gold medals in total)

2. Who got the greatest Olympic athlete of all time Trophy?

Ans: Michael Phelps

3. How many medals are won by India in Olympics 2012?

Ans: 6 medals, 4 bronze and 2 silver

4. Who is the first Indian male shuttler to reach Olympic quarters?

Ans: Parupalli Kashyap

5. Name the first Indian women shuttler to enter semifinal at the Olympics?

Ans: Saina Nehwal (won bronze medal for India)

6. Name the shooter of Himachal Pradesh (Hamirpur) who won silver medal in Olympics 2012?

Ans: Vijay Kumar (in men’s 25m rapid fire pistol)

7. Name the Indian woman boxer who won bronze medal in Olympics?

Ans: Mary Kom

8. Who won bronze medal for India in men’s 60 Kg freestyle wrestling?

Ans: Yogeshwar Dutt from Sonepat, Haryana

9. Who won the silver medal in 66 Kg wrestling and is the first Indian to win two individual Olympic medals?

Ans: Sushil Kumar

10. Who won bronze medal for India in 10m pistol event?

Ans: Gagan Narang

11. Which country topped medal table in Olympic 2012?

Ans: USA (104 medals; 46 gold, 29 silver, 29 bronze)

12. Players of which state got the maximum Olympic medals in London Olympics

Ans: Haryana

Who’S Who India, August 2012

1. Who is President of India?

Ans: Mr. Pranab Kumar Mukherjee is the 13th and current President of India.

2.Who is vice President of India?

Ans: Mohammed Hamid Ansari (this is his second term as Vice President of

India)

3. Who is agriculture cabinet minister of India?

Ans: Sh. Sharad Pawar (Shri Sharad Chandra Govindrao Pawar)

4. Who is Finance minister of India?

Ans: P. Chidambaram (Shri Palaniappan Chidambaram)

5. Who is Home minister (Minister of Home Affairs) of India?

Ans: Sh. Sushil Kumar Shinde (Sh. Sushil Kumar Sambhajirao Shinde)

6. Who is defence cabinet minister?

Ans: Sh. AK Antony

7. Who is science and technology cabinet minister?

Ans: Sh. Vilasrao Deshmukh (Shri Vilasrao Dagadojirao Deshmukh)

8. Who is health and family welfare cabinet minister?

Ans: Sh. Gulam Nabi Azad

9. Who is information and broadcasting cabinet minister?

Ans: Ms. Ambika Soni

10. Who is labour and employment cabinet minister?

Ans: Sh. Mallikarjun Kharge

11. Who is petroleum and natural gas cabinet minister?

Ans: Sh. S.Jaipal Reddy

12. Who is new and renewable energy cabinet minister?

Ans: Dr. Farooq Abdullah

13. Who is overseas Indian affair cabinet minister?

Ans: Sh. Vayalar Ravi

14. Who is human resources development; communication and information technology cabinet minister?

Ans: Sh. Kapil Sibal

15. Who is road transport and highways cabinet minister?

Ans: Sh. C.P Joshi

16. Who is tourism cabinet minister?

Ans: Sh. Subodh Kant Sahay

17. Who is railway cabinet minister?

Ans: Sh. Mukul Roy

Developed by: