General Knowledge India, Latest GK India Feb 2012, Padma and Gallantry Awards 2012, India GK January, 2012

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 107K)

Latest GK India Feb 2012

1. Where is Bihar’s first all women police station located?

Ans. At Biharsharif, the district headquarters of Nalanda about 80 Km from the state capital became operational on 21st Jan. 2012.

2. Who will become Lokayukta of Himachal Pradesh?

Ans. Justice Lokeshwar Singh Panta, a former Supreme Court Judge and Chairperson of the National Green Tribunal will take oath as Lokayukta of H.P on 3rd Feb.

3. Name the Kangra girl who became 1st professional pistol shooter from Himachal Pradesh?

Ans. Anchal Rana

4. Name the new nuclear powered submarine formally handed to India by Russia?

Ans. Nerpa (The submarine that has the capacity to fire nuclear warheads)

5. Prime Minister of which country was the chief guest at the Republic Day parade?

Ans. Yingluck Shinawatra, Thailand’s first woman Prime Minister

6. Name the UAE’s first Gurdwara opened in Dubai?

Ans. Guru Nanak Darbar

Padma and Gallantry Awards 2012

1. Who got the Padma Vibhushan awards 2012?

Ans. KG Subramanyan for art-painting and sculpture Late Mario De Miranda for art cartoonist Late Dr Bhupen Hazarika for art-vocal music Dr Kantilal Hastimal Sancheti for medicine orthopaedics TV Rajeswar for civil service.

2. Who got Padma Bhushan Award 2012 for art-cinema?

Ans. Shabana Azmi , Dharmendra , Mira Nair

3. Who got Padma Bhushan Award 2012 for science and engineering?

Ans. Prof. Shashikumar Chitre , Dr MS Raghunathan

4. Who got Padma Bhushan Award 2012 for trade and industry?

Ans. Subbiah Murugappa Vellayan, Balasubramanian Muthuraman

5. Who got Padma Bhushan Award 2012 for literature and education?

Ans. Prof. Dr Shantaram Balwant Mujumdar, Prof. Vidya Dehejia, Prof. Arvind Panagariya, Dr Jose Pereira, Dr Homi K Bhabha

6. Who got Padma Bhushan Award 2012 for art-painting?

Ans. Jatin Das

7. Who got Padma Bhushan Award 2012 for art-instrumental music-violin?

Ans. MS Gopalakrishanan

8. Who got Padma Bhushan Award 2012 for art-instrumental music-sarod?

Ans. Pandit Budhadev Das Gupta

9. Who got Padma Bhushan Award 2012 for art-theatre?

Ans. Khaled Choudhury

10. Who got Padma Bhushan Award 2012 for art-classical vocal and instrumental music?

Ans. Dr Trippunithwra Viswanathan Gopalkrishnan

11. Who got Padma Bhushan Award 2012 for art-sculpture?

Ans. Anish Kapoor

12. Who got Padma Bhushan Award 2012 for social work?

Ans. Satya Narayan Goenka

13. Who got Padma Bhushan Award 2012 for public affairs?

Ans. Dr Patibandla Chandrasekhar Rao, George Yong-Boon Yeo

14. Who got Padma Bhushan Award 2012 for medicine-oncology?

Ans. Dr Suresh H Advani

15. Who got Padma Bhushan Award 2012 for medicine-neurology?

Ans. Dr Noshir H Wadia

16. Who got Padma Bhushan Award 2012 for medicine-cardiology?

Ans. Dr Devi Prasad Shetty

17.0 Who got Padma Bhushan Award 2012 for civil service?

Ans. N Vittal, Mata Prasad, Ronen sen

18. Who got Padma Shri Award 2012 for art Indian classical music vocal?

Ans. Anup Jalota

19. Who got Padma Shri Award 2012 for art-cinema-direction?

Ans. Soman Nair Priyadarshan

20. Who got Padma Shri Award 2012 for art painting?

Ans. Vijay Sharma

21. Who got the highest peace time gallantry award Ashok Chakra 2012?

Ans. Late Lt. Navdeep Singh

22. Who got the second highest peace time gallantry award Kirti Chakra?

Ans. Lt. Sushil Khajuria, Lt. Col. Kamaldeep Singh, Capt. Ashutosh Kumar

India GK January, 2012

1. Prime Minister -of which country visited India in Jan, 2012 and talked to resolve water issues between two countries and to remove the prevailing bilateral trade imbalance?

Ans. Sheikh Hasina Wajed Prime Minister of Bangladesh

2. Where does the Indian bureaucracy in Asia stands, according to a report by a prestigious consulting firm based in Singapore?

Ans. Indian bureaucracy is worst in Asia with a 9.21 rating out of 10. Singapore remained the best with the rating of 2.25. (But India was considered better than Brazil, Russia and China as the fastest place to set up a new business and to deal with construction permits and second fastest place to deal with export and import procedures according to report.)

3. Prime Minister of which country visited her ancestral village Bhelupur in Buxar district of Bihar in Jan., 2012?

Ans. Kamla Persad Bissessar Prime Minister of Trinidad and Tobago.

4. Name the student of Himachal Pradesh whose research work for systematic harnessing of the geothermal potentialas a sustainable source of energy encouraged the government of H.P to explore the possibilities of exploiting the non-conventional source of energy?

Ans. Vijay Chauhan student of IIT Mandi

5. Name the place in Himachal Pradesh which has a tradition of celebrating the Lohri festival for the girl child for the past over three centuries?

Ans. Paragpur a heritage village located in Kangra district. The government has given the Lohri festival in Paragpur the status of a state festival. (Some historians believe that it might be the first incident of celebration of Lohri for a girl child princess Parag in entire North India.)

6. Sikhs won turban case against which country in United Nations?

Ans. France

Developed by: