General Knowledge India, What, Who, Which: India General Knowledge, Jan 2012, Latest GK India, January 2012

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 109K)

1. Who was the India’s first woman photojournalist to capture the flag hosting ceremony at Red Fort on August15, 1947 and many other events?

Ans. Homai Vyarawala. (The 2011 Padma Vibhushan winner died on 15 Jan., 2012 at the age of 98)

2. What was the agreement signed by India and China at the end of the 15th round of talks between the Special Representatives, Indian National Security Adviser Shivshankar Menon and Chinese State Councillor Dai Bingguo on 17th Jan.,201 in New Delhi?

Ans. The two sides established a mechanism for consultation and coordination on the boundary issue to maintain peace along the border.

3. Who is the author of book “The Tribune 130 Years: A Witness to History “which encloses the momentous and exciting journey of the newspaper launched at Lahore on 2nd Feb., 1881?

Ans. Prof. V N Datta. Book released by Prime Minister Manmohan Singh on 19th Jan., 2012.

4. How was the Republic Day 2012 parade historic?

Ans. For the first time a woman pilot (Flight Lieutenant Sneha Shekhawat) lead the Indian Air Force contigent down Rajpath and secondly it was after decades that a US- made military plane participated in the majestic overhead fly past.

What, Who, Which: India General Knowledge, Jan 2012

1. Which other company other than Tata has introduced low cost car having a top speed of 70 Km/h and offer mileage of 35 Kmpl?

Ans. Bajaj Auto Limited unveiled its ultra-low costcar RE60 on 3rd Jan, 2012.

2. What were the results of the National Ice Skating Championship held on 3rd Jan., 2012 in Shimla on the Asia’s oldest natural ice skating rink?

Ans. In the men’s senior category Anup Kumar of Andhra Pradesh won the first position and in male junior Ashu Raj of Uttarakhand was the winner. In the women’s senior category Sumitra Sahni of Delhi was the winner and in female junior category Suchali Sharma of Himachal won.

3. Which website again showed Jammu and Kashmir as disputed territory? (Now corrected)

Ans. US website( the US State Department posted a new map of India which reflected the Line of Control in J&K with dotted lines, thereby projecting it as a disputed territory)

4. How is it possible to book train ticket over cell phone?

Ans. It’s possible after initial registration and downloading of suitable software on the mobile handset with internet facility. After booking a message will be received showing details of PNR, train number, date of journey and class. Passengers can simply show the message.

5. Which state alarmed over the dismal sex ration in the state in 2012 is creating a network of professional informers who will be given Rs25,000 to keep an eye on ultrasound clinics that conduct sex determination tasks and if the crime is proven in court the informer will get another Rs 25,000?

Ans. Rajasthan

6. Which project has been sanctioned Rs 19,000 crore by the Union Cabinet on 4rth Jan., 2012?

Ans. For the Udhampur- Baramulla section of the ambitious railway project designed to link the rest of the country with the Kashmir Valley, scheduled to be completed by 2017.

7. Which leaning temple of Himachal has been restored by INTACH (Indian National Trust for Art and Cultural Heritage?

Ans. Nearly 400years old temple of Deity Bhadrakali located in Sarah area of Kangra district which was damaged during 1905 earthquake.

8. Which is the first state in India to deploy a commando unit- Special Tiger Protection Force (STPF) to protect its big cat population?

Ans. Karnataka

9. Who is the Prime Minister Manmohan Singh’s new security chief?

Ans. AB Mathur (A former officer of the Research and Analysis Wing (RAW)

10. On what date dozens of Punjab villages falling in the lower Shiwalik hills enjoyed snowfall for the first time?

Ans. 7th Jan., 2012

11. Where did the Prime Minister Manmohan Singh inaugurated the 10th Pravasi Bhartiya Divas on 8th Jan., 2012?

Ans. Jaipur

12. Name the longest married couple in UK of an Indian origin who married in Punjab in 1925?

Ans. Karam Chand(106) and wife Kartari (99) celebrated their 86th marriage anniversary.

13. into what will be diploma courses of Northern India Institute of Fashion Technology (NIIFT) be converted from the coming academic session?

Ans. Degree courses

14. Who in Punjab is the richest candidate to file his nomination till now for the 30th Jan., 2012 assembly elections?

Ans. Deputy CM Sukhbir Singh Badal having assets worth more than Rs 76 crore.

15. What are the two new subjects going to be introduced in all CBSE schools from 2012?

Ans. Mass media studies and mass media productions

16. Name the second state to claim the absence of people requiring government protection?

Ans. Himachal Pradesh

17. Name the World’s first hydrogen powered three wheeler?

Ans. HyAlfa (showcased at the 11th Auto Expo 2012 in New Delhi.)

18. Name the controversial author for whom Deoband Chief Maulana Mufti Abul Qasim Normani is demanding to deny visa of the author to visit India for Jaipur Literature Festival 2012?

Ans. Salman Rushdie

19. Which roadways have been awarded for having the lowest accident rate among all the state transport undertakings (STU) in the country for 2010-2011?

Ans. The Punbus and Punjab Roadways

20. Who is the World Player of Year?

Ans. Lionel Messi won the World Player of the Year award for the third time in row on 9th Jan., 2012.

Latest GK India, January 2012

1. Where has government of India now decided to allow Qualified Foreign Investors (QFIs) to directly invest after allowing QFIs to have direct access to Indian mutual funds schemes?

Ans. Indian stock market

2. Which country will suffer major cut in military aid according to defence Bill signed by Obama in 2012?

Ans. Pakistan ( US President Barack Obama has signed into law a massive $662 billion defence spending Bill that seeks to suspend a big chunk (60%) of $1.1 billion military aid to Pakistan).

Developed by: