General Knowledge India, General Awareness, Governors and Chief Ministers of States, Current Affairs India, December, 2011

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 121K)

1. Who is honoured with the Swiss Ambassador’s Award for Exceptional Leadership in 2011?

Ans: Tata Group chairman Sh. Ratan Tata.

2. Who is crowned Miss World 2011?

Ans: Miss Venezuele Ivian Lunasol Sarcos Colmenares.

3. Name the three new eleents added to the Periodic Table in 2011?

Ans: The new elements numbered 110, 111, 112 are called darmstadtium (Ds), roentgenium (Rg), and copernicium (Cn).

4. Name the latest hi-tech weapon invented in 2011 to prevent obesity?

Ans: American firm Intra Pace unveils a stomach implant via keyhole surgery that can help people fight flab by warning the brain when enough food is taken. This credit card sized implant is named as “Abiliti”.

General Awareness

1. Where at present the BRAHMOS missiles are assembled?

Ans: Hyderabad

2. Who wrote the book “Gita Govinda”?

Ans: Jayadeva

3. Who was the only Muslim woman to sit on the throne of Delhi?

Ans: Razia Sultana

4. Which is the highest military award for valour in India?

Ans: Param Vir Chakra

5. Which is the longest river of India?

Ans: Ganga

6. Which are the place experiencing minimum and maximum temperatures -28.3 degree Celsius and 15 degree Celsius respectively?

Ans: Leh

7. Why Shimla is cooler than Amritsar though they have same latitude?

Ans: Because Shimla is at higher elevation.

8. “Nokia” the telecom company belongs to which country?

Ans: Finland

9. What is Dry Ice?

Ans: Solidified Carbon Dioxide

10. Name the leader under whom India’s first coalition government in New Delhi was formed?

Ans: Morarji Desai

Governors and Chief Ministers of States

States Governor Chief Minister
States Governor Chief Minister

States

Governor

Chief Minister

Andhra Pradesh

Sh. E.S.L.Narasimhan

N.Kiran Kumar Reddy

Arunachal Pradesh

Sh. J.J.Singh

Sh.

Nabam Tuki

Assam

Sh. J.B.Patnaik

Tarun Gogoi

Bihar

Sh. Devanand Konwar

Sh.

Nitish Kumar

Chhattisgarh

Sh. Shekhar Dutt

Raman Singh

Goa

Sh. K.Sankaranarayanan

Sh.

Digambar V. Kamat

Gujarat

Sh. Kamla Beniwal

Narendra Modi

Haryana

Sh. Jagannath Pahadia

Sh.

Bhupinder S. Hooda

Himachal Pradesh

Sh. Ms. Urmila Singh

Sh.

Prem Kumar Dhumal

Jammu and Kashmir

Sh. N.N. Vohra

Sh.

Omar Abdullah

Jharkhand

Sh. Syed Ahmed

Arjun Munda

Karnataka

Sh. Hans Raj Bhardwaj

Sh.

D.V.Sadananda Gowda

Kerala

Sh. M.O.H.Farook

Sh.

Oommen Chandy

Madhya Pradesh

Sh. Ram Naresh Yadav

Sh.

Shivraj Singh Chauhan

Maharashtra

Sh. K. Sankaranarayanan

Sh.

Prithviraj Chavan

Manipur

Sh. Gurbachan Jagat

Sh.

Okram Ibobi Singh

Meghalaya

Sh. R.S.Mooshahary

Mukul A. Sangma

Mizoram

Sh. Vakkom Purushothaman

Lal Thanhawla

Nagaland

Sh. Nikhil Kumar

Neiphiu Rio

Orissa

Sh. M.C. Bhandare

Naveen Patnaik

Punjab

Sh. Shivraj Patil

Parkash Singh Badal

Rajasthan

Sh. Shivraj Patil (acting)

Sh.

Ashok Gehlot

Sikkim

Sh. Balmiki Prasad Singh

Sh.

Pawan Chamling

Tamil Nadu

Sh. K. Rosaiah

J. Jayalalithaa

Tripura

Sh. D.Y. Patil

Manik Sarkar

Uttarakhand

Ms. Margaret Alva

Sh.

B.C. Khanduri (Retd. Maj Gen.)

Uttar Pradesh

Sh. B.L. Joshi

Ms.

Mayawati

West Bengal

Sh. M.K.Narayanan

Mamata Banerjee

Current Affairs India, December, 2011

1. Who is the new chief minister of Arunachal Pradesh?

Ans: Sh. Nabam Tuki (Arunachal Pradesh Congress Committee President Sh. Nibam Tuki was sworn as CM on Nov., 2011.)

2. From where did Sh. L.K Advani launched a 40 day nationwide Jan Chetna Yatra?

Ans: From Sitab Diara in Bihar on Oct., 2011

3. Who is appointed as Chairman of state-run Oil and Natural Gas Corporation on 3rd Oct., 2011?

Ans: Sh. Sudhir Vasudeva

4. Who got the 26th Indira Gandhi Award for National Integration on 31st Oct, 2011?

Ans: Former Union Minister Sh Mohan Dharia

5. What are the estimated premature deaths caused annually by air pollution, according to the first pollution survey carried in Sept., 2011 by World Health Organisation?

Ans: 1.34 millions

Developed by: