General Knowledge India, General Science, Latest General Knowledge India, November, 2011, Scientific Inventions: Steam Engine, X-Ray, Insulin

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 110K)

1. Which element is obtained from sea weeds?

Ans: Iodine

2. Which gas is used for preparation of soda water?

Ans: Carbon dioxide

3. Name the element required for conversion of solar energy?

Ans: Silicon

General Science

1. What is difference between mass of body and its weight?

Ans: Mass is a measure of the quantity of matter whereas weight is a force.

2. Why speed of sound is greater in solids than in liquids?

Ans: Because the solids have high elasticity.

3. How many images will be formed when an object is placed between two mirrors placed parallel to each other?

Ans: Infinite

4. At which point of earth weight of object will be minimum?

Ans: At the centre of earth

5. When an open bottle of scent is kept at one corner due to which phenomenon its fragrance is found in whole room?

Ans: Diffusion

6. What happens to speed of sound with rise in temperature?

Ans: Increases

7. If in a mirror image of object appears to be larger than which type of mirror is used?

Ans: Concave mirror

8. Why bubble of water shines?

Ans: Due to phenomenon of total internal reflection.

9. An air bubble in water acts as which lens?

Ans: Concave lens

10. Why clear nights are more coldly then cloudy nights?

Ans: Due to radiation

11. Why sky appears to be blue?

Ans: Because blue colour of light is of shorter wavelength so easily scattered by dust particles and water vapour.

12. How water in earthen pots remain cool?

Ans: Because water keeps on passing out from pores and evaporating.

Latest General Knowledge India, November, 2011

1. What is proxy voting?

Ans: Proxy voting means casting of vote through a proxy that the voter nominates. It has been already introduced in 6 states and for the first time it’s about to happen in Punjab.

2. After how many years Abohar’s clock tower known as Ghanta Ghar got its clock back?

Ans: After 25 years (earlier it was removed by some miscreants in 1986)

3. Where is North’s first advanced veterinary lab opened?

Ans: Jalandhar (second most advanced veterinary disease diagnostic facility in country after Bhopal.)

4. Which country has World’s largest democracy?

Ans: India

5. Name the smallest neighbour of India?

Ans: Maldives (smallest in South Asia, its population is just 3 lakhs)

6. According to fortune list who is most powerful business woman?

Ans: ICICI Bank CEO Chanda Kochhar. (But she does not find a place among the 10 highest paid women executives in the country. Sun TV Network’s joint MD Kavery Kalanithi is the highest earner)

7. Where Rahul Gandhi launched Cong’s Mission-2012?

Ans: Uttar Pradesh

8. What is KG5 drug?

Ans: According to international team led by University of California KG5 drug works by making cancer cell ‘commit suicide’. It helps in stopping multiplication of tumorous cells and shut themselves down. Will be available in approximately 5 years and will be in pill form.

9. When is India going to test a nuclear-warhead capable ballistic missile named Agni-V that can travel more than 5000km?

Ans: February 2012

10. What is Shastar Vidiya?

Ans: Shastar Vidiya is a martial art developed by the Sikh community in the 17th century. Its founder was Baba Darbara Singh. It enables an individual without weapons to engage with armed adversaries and disarm them. Nidar Singh Nihang is last Sikh martial art master.

Scientific Inventions: Steam Engine, X-Ray, Insulin

1. Who invented the television?

Ans: J. L. Baird

2. Who discovered the electric lamp?

Ans: Edison

3. Who invented the steam engine?

Ans: Newcommen (Later James Watt made improvements)

4. After whose name the Nobel Prize was started?

Ans: Alfred Nobel who invented dynamite

5. Who discovered Penicillin?

Ans: Alexander Fleming

6. Who discovered photoelectric effect?

Ans: Albert Einstein

7. Who discovered insulin?

Ans: Dr. F. G. Banting

8. Who discovered X-Ray?

Ans: Roentgen

9. Who discovered blood grouping?

Ans: Landsteiner

10. Who discovered neutron?

Ans: Chadwick

11. Who invented transistor?

Ans: Shockley

12. Who invented barometer?

Ans: Torricelli

13. Who invented telephone?

Ans: Alexander Graham Bell

14. Who invented the petrol engine?

Ans: Nikolaus Otto

15. Who discovered the oral polio vaccine?

Ans: Jonas Salk

16. Who deciphered the genetic code?

Ans: Dr. Hargobind Khurana got Nobel Prize for it.

Developed by: