General Knowledge India, Latest GK Questions October, 2011, General Awareness Quiz, General Awareness India, October 2011

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 108K)

1. Where is the World’s fastest motor sports (Formula one or F1), 2011 event being organised in India?

Ans: Greater Noida at Buddh International Circuit (BIC) (India becomes the newest venue for the mother of all motor sports)

2. Which software company is the World’s best company to work for?

Ans: Microsoft

3. Who is the new chief minister of Arunachal Pradesh?

Ans: Nabam Tuki (replaced Jarbom Gamlin)

4. Which poet and lyricist returned the Shiromani Sahitkar Award announced for him by the Punjab Government recently?

Ans: Dr Sardar Anjum

5. Where the opening ceremony of Kabaddi World Cup took place in 2011?

Ans: Bathinda

6. Name two sports person who were felicitated by the Indian Army with the rank of Lieutenant Colonel in 2011?

Ans: Mahendra Singh Dhoni and Abhinav Bindra

Latest GK Questions October, 2011

1. Who were given Sikh Heritage Award 2011 for their contribution to elevating the Sikh experience?

Ans: Navtej Sarna (Category of Award; Vision),

Jaspal Bindra (Category of Award; Leadership),

Gurinder Chadha (Category of Award; Art)

2. What is Ayush treatment?

Ans: It’s an herbal treatment which is quite safe and cheap as compared to allopathic medicines.

3. Name the temple where majority of pilgrims visiting tonsure their heads and offer their hair to Lord Venkateswara?

Ans: Tirumala temple in Andhra Pradesh (recently earned Rs 133 crore by selling 65000Kg of hair)

4. Name the 4 satellites put in orbit by ISRO workhorse PSLV-C 18?

Ans: (1) Megha -Tropiques (will study weather and climate in tropical regions of World)

(2) SRM Sat (will monitor carbon dioxide and water vapour in the atmosphere)

(3) Jugnu (will check out indigenously developed camera system for imaging the Earth in the near infrared region)

(4) Vessel Sat (it has tools to guide ships in high seas)

5. Which is the country where the World’s first low carbon fuel will be developed?

Ans: India (since India is World’s largest steel producers and low carbon aviation fuel is to be produced from steel)

6. Name the girl who completed her higher secondary schooling from Lawrence school in Kasauli hills and is now crowned as Queen of Bhutan?

Ans: Jetsun Pema (married King of Bhutan Jigme Khesar Namgyel Wangchuck)

7. Pakistan has decided to grant MFN (Most Favoured Nation) status to which country?

Ans: India

8. Name the country’s longest railway tunnel excavated?

Ans: Pir Panjal railway tunnel (11.17 Km long tunnel underneath the rugged Pir Panjal Mountain)

9. How old became the Punjab Regiment in 2011?

Ans: 250 years old

10. Name the person who has set a new Guinness record of being the oldest man to complete a full distance marathon in Toronto?

Ans: Fauja Singh (a 100 year old runner of Indian origin)

General Awareness Quiz

General Awareness India, October 2011

1. What is the objective of the project “Bhoomi Keralam” launched by the state government?

Ans: To conduct a survey of the land.

2. Which state introduced a high tech food grain rationing system to ensure timely supply of the food grains to people living below poverty line?

Ans: Karnataka

3. What are the objectives of the Mission Chandrayaan-1?

Ans: - Preparing dimensional atlas of the lunar surface.

- Chemical mapping of the entire lunar surface.

- Locating minerals in the soil of moon.

4. Which award was given to Pt. Bhimsen Joshi in 2008?

Ans: Bharat Ratna

5. Which state government had announced that it would provide a special package of incentives to Employment Intensive Industries?

Ans: Bihar

6. Which state has maximum density of canals?

Ans: Uttar Pradesh

7. Which state of India has highest production of tea?

Ans: Assam

8. The Prime Minister is chairman of which commission?

Ans: Planning Commission

9. By whom is the Vice-President of the Indian Union elected?

Ans: Members of both the Houses of Parliament.

10. Where the third India, Brazil and South Africa (IBSA) summit took place?

Ans: New Delhi

11. Which state has decided to set up Arsenic Removal Plants in all the districts of the state to provide arsenic free drinking water to all people by 2010-2011?

Ans: West Bengal

12. Where is India’s Space Rocket Launching Centre situated?

Ans: Sriharikota

13. With which country India has signed Nuclear Agreement besides USA named as Cooperation Agreement for peaceful Uses of Nuclear Energy?

Ans: France

Developed by: