General Knowledge India, Current Affairs October, 2011: India, International, India Fact Sheet, General Questions Related to Geography

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 110K)

Current Affairs October, 2011: India, International

1. Who has been chosen as Brand Icon by election commission of Punjab?

Ans: Jaspal Bhatti (Well known comedian)

2. Who has become the first lady jawan in Indian army?

Ans: 35 year old Sapper Shanti Tigga (joined 969 Railway Engineer Regiment of Territorial Army)

3. Name the first international research institute for wheat and maize to be set up in Punjab?

Ans: Borlaug Institute for South Asia (BISA) will be situated at Ladhowal village in Ludhiana district.

4. Name the scientist who won 2011 Nobel Prize for medicine (for unlocking immune system)?

Ans: Bruce Beutler, Jules Hoffmann, and Ralph Steinman (three have opened up new avenues to develop therapy against infections, cancer and inflammatory diseases)

5. Name the scientists who won the Nobel Prize in Physics 2011?

Ans: Saul Perlmutter, Brian Schmidt, Adam Riess (for their studies of exploding stars that revealed expansion of the universe in accerlerating)

6. Who won the Nobel Prize in Chemistry 2011?

Ans: Israeli scientist Daniel Shechtman (for his discovery of quasicrystals, a mosaic like chemical structure)

7. Name the herbal drug developed by DRDO for soldiers working in high altitude areas?

Ans: Performax

8. What are the benefits of medicine Performax?

Ans: Performax is a herbal formulation of 10 selected herbs known to have adaptogenic properties. It helps to improve the physical and mental performance by increasing blood oxygenation and reducing low density lipoproteins and cholesterol.

9. What is the name of World’s cheapest tablet PC?

Ans: Aakash (Android based device developed by IIT researchers and now being developed by a company called DataWind.

10. Name the Apple co-founder who changed the daily habits of millions by reinventing computing, music and mobile phones?

Ans: Steve Jobs (Died at the age of 56 on Oct. 5th, 2011)

India Fact Sheet

1. Which is our National song?

Ans: Vande Mataram

2. Who composed our National song?

Ans: Bankim Chandra Chatterji

3. What is our National Anthem?

Ans: Jana Gana Mana

4. Who wrote our National Anthem?

Ans: Rabindra Nath Tagore

5. How many stanzas’ of Jana Gana Mana song were adopted as National Anthem?

Ans: Only the first stanza

6. Who composed the famous song ‘Sare Jahan Se Accha’?

Ans: Mohammad Iqbal

7. From where are the words ‘Satyameva Jayate’ taken?

Ans: Mundak Upanishad

8. How many spokes are there in our national emblem ‘Ashoka Chakra’?

Ans: 24

9. In which year was the National Anthem first sung?

Ans: 1911

10. What is the ratio of width of our National Flag to its length?

Ans: 2:4

11. Our Indian National Calendar is based on which era?

Ans: Saka era

12. When was the design of our National Flag adopted by the Constituent of India?

Ans: July, 1947

13. What was adopted from the Maurya dynasty in the emblem of government of India?

Ans: Four lions

14. Our Indian Constitution closely follows the Constitutional system of which country?

Ans: U.K

15. When was the Constituent Assembly that framed Constitution for Independent India set up?

Ans: 1949

16. Who was the chairman of Constituent Assembly?

Ans: Dr. Rajendra Prasad

17. When India became a Sovereign, democratic republic?

Ans: Jan 26, 1950

18. Who is known as the Father of the Indian Constitution?

Ans: Dr. B.R. Ambedkar.

1. When are days and nights equal throughout the globe?

Ans: When sun is above the equator

2. What is the latitude of South Pole?

Ans: 90 degree

3. On globe, the latitude and longitude intersect at what angle?

Ans: 90 degrees

4. From where the longest circle which can be drawn from earth’s surface will pass?

Ans: Will pass through Equator

5. What will be the difference in longitudes between two places if their time difference is 2 hours and 20 minutes?

Ans: 35 degree

6. What happens when a ship crosses Date line from west to east?

Ans: It loses one day

7. Which is the great circle on earth’s surface?

Ans: The equator

8. Which countries are located on the Greenwich Meridian?

Ans: Algeria, Guinea, Iceland

9. Greenwich Mean Time (GMT) is the standard time of which country?

Ans: U.K

Developed by: