General Knowledge India, GK Questions July, 2012 –V, General Knowledge India July, 2012-IV, Latest General Knowledge July, 2012-III

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 108K)

1. Who is law and justice cabinet minister?

Ans: Sh. Salman Khursheed

2. Who are rural development; drinking water and sanitation cabinet minister?

Ans: Sh. Jairam Ramesh

3. Who is chief of the naval staff?

Ans: Admiral Nirmal Verma (going to retire on 31st August, 2012 and then Vice Admiral Devendra Kumar Joshi will take over as new Naval Chief)

4. Who is chief of Indian Army?

Ans: General Bikram Singh

5. Who is senior most election commissioner?

Ans: Sh. V. S. Sampath

6. Who is chief justice of India?

Ans: Sh. S.H. Kapadia

7. Who is Attorney General of India?

Ans: Sh. Goolam E. Vahanvati

8. Who is Solicitor General of India?

Ans: Sh. Rohinton Nariman

GK Questions July, 2012 –V

1. Which state ranks third in India on school education indicators?

Ans: Punjab

2. Who is going to head HP screening panel for Assembly poll?

Ans: Delhi Chief Minister Sheila Dikshit (Committee set up to short list

Probable candidates from the state for forthcoming Assembly poll)

3. Name the Indian who won Magsaysay award for community initiatives in Tamil Nadu?

Ans: Kulandei Francis

4. Which megastar carried the Olympic flame on the torch relayleg between the City of London and the borough of South warkin London on 26th July, 2012, a day before the opening ceremony of sporting spectacle?

Ans: Amitabh Bachchan

5. Where is the venue for the 2012 Olympics?

Ans: London

6. Who is the new Chief Justice of the Punjab and Haryana High Court?

Ans: Arjan Kumar Sikri

7. Which place is going to have North India’s biggest turf club?

Ans: On the outskirts of Ludhiana

8. Which milk federation is planning to export lassi to US?

Ans: The Punjab State Cooperative Milk Producers Federation Limited known As Milkfed.

9. Who won the first medal for India in Olympics 2012?

Ans: Gagan Narang (won a bronze medal in 10m air rifle shooting.)

10. At which place the largest industrial solar plant of the country became operational on 29th July, 2012?

Ans: Ludhiana

11. Where is a tunnel near the Indo-Pak border detected?

Ans: In Samba

12. At what price the menu of the first dinner served to the first class passengers of the ill-fated liner Titanic on 10th April, 1912 sold?

Ans: $46,000

General Knowledge India July, 2012- IV

1. Which country recently (on 17th July, 2012) offered joint production of sophisticated military equipment with India, including cargo planes?

Ans: Russia (Recently Russian Deputy Prime Minister Dmitry Rogozin and Foreign Minister SM Krishna co-chaired a meeting of Indo-Russian Inter Governmental Commission on trade, economic, scientific, technical and cultural cooperation)

2. The 800 MW Parbati (stage 11) project is part of which project?

Ans: Part of the 2,013 MW Parbati project, Asia’s biggest hydro-power Project on the Parbati River in HP.

3. Name the first ever pill approved by US to prevent HIV?

Ans: Truvada (The once a day pill reduces the chance of contracting HIV)

4. Who was called Bollywood’s first superstar?

Ans: Rajesh Khanna (died on 18th July, 2012)

5. Who is going to receive highest US award?

Ans: Aung San Suu Kyi

6. Name the 3rd indigenous stealth frigate inducted by India on 21st July, 2012?

Ans: INS Sahyadri (The first two ships in the class are INS Shivalik and INS Satpura) INS Sahyadri has 6,200 tonne displacement and is 143m long. It can stay in sea for more than 3 weeks or cover 10,800Km without refuelling.

7. Who will be the India’s 13th President?

Ans: Pranab Mukherjee. He will take oath in Central Hall of Parliament On 25th July, 2012 (He is first person from West Bengal to occupy the top constitutional post)

8. Where is ABG Shipyard the India’s largest private sector shipyard?

Ans: At Magdalla port near Surat.

Latest General Knowledge July, 2012- III

1. Scientists of which foreign countries have offered help to the Union Ministry of Health and the Bhabha Atomic Research Centre in finding the sources of uranium contamination and studying its impact on human and animal health in Punjab?

Ans: UK, Germany and South Africa

2. Name the woman boxer of India who has won five time world championship in succession?

Ans: Mary Kom

3. Who was conferred the Honorary General of the Nepal Army by Nepalese President Ram Baran Yadav on July 11, 2012?

Ans: Gen Bikram Singh

1. Where is the world’s largest solar power project going to be set up?

Ans: Maharashtra

2. Name the first country in the Asia Pacific to house a UNESCO category 1 institute to be located in Delhi and named as the Mahatma Gandhi Institute of Education for peace and Sustainable Development?

Ans: India

3. Name the Indian genetic researcher from Hyderabad in cooperation with American scientists who developed a technique to treat cancer cells without affecting healthy cells using nano-medicine?

Ans: Dr Rao Panieni (Currently working as chief scientist and senior principal investigator at Care-Stream Health Inc,USA?

Developed by: