General Knowledge India, Famous Personalities, India and International, Books and Their Authors Important from Indian GK Prospective

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 108K)

1. With whom are the rare replicas of sacred book Guru Granth Sahib?

Ans: Colonel Gurman Singh (grandson of renowned Sikh historian and scholar Baba Prem Singh)

2. Who will be the new Director General of Police (DGP) after the retirement of P.S. Gill?

Ans: Director General Anil Kaushik

3. Which cricketer known as “Tiger” also father of famous actor died on 23rd September, 2011?

Ans: Mansoor Ali Khan Pataudi

4. Name the latest India’s surface -to-surface missile successfully tests fired (on 26th Sept, 2011)?

Ans: Prithvi-II (striking range of 350 km)

5. When was the foundation day of CSIR (Council for Scientific and Industrial Research) observed?

Ans: 26th September (49th foundation day was observed on 26th Sept., 2011)

Famous Personalities, India and International

1. Which child artist got Critics Best Actor Award for his acting in a film Taare Zameen Par?

Ans: Darsheel Safary

2. Who is the person of Indian origin nominated as the Governor of Louisiana, an American state?

Ans: Bobby Jindal

3. Who is the elected Prime Minister of Pakistan from Pakistan People’s Party?

Ans: Yousuf Raza Gillani

4. Late Vijay Tendulkar who died in 2008 was famous in which field?

Ans: Playwright

5. Who is generally regarded as the pioneer of Local Self-Government in Modern India?

Ans: Ripon

6. Who is known as founder of Mohemmadan Anglo-Oriental College at Aligarh?

Ans: Sir Syed Ahmed Khan

7. Who was the first recipient of Nehru Award for International Understanding?

Ans: Martin Luther King

8. Who is known as ‘Lady with the Lamp’?

Ans: Florence Nightingale

9. Who is the renowned flute player?

Ans: Hari Prasad Chaurasia

10. With which musical instrument was Ustad Mustaq Ali Khan associated?

Ans: Sitar

11. Who was the first woman to go in space?

Ans: Valentina Tereshkova

12. Late Girilal Jain was a noted figure in which field?

Ans: Journalism

13. In which field Aachan Maharaj has distinguished himself?

Ans: Dance

14. Begum Akhtar is associated with which field?

Ans: Vocal Music

15. Satyan Bose is known for his excellence in which field?

Ans: Motion Picture

16. For which dance Birju Maharaj is well known?

Ans: Kathak

17. Who headed the committee on computerisation in Indian banks(1988)?

Ans: M. Narasimhan

18. Vocalist Rahamat Khan belongs to which Gharana?

Ans: Gwalior Gharana

19. With which field M.F. Hussian were associated?

Ans: Painting

20. Who was first Indian woman to become president of U.N. General Assembly?

Ans: Late Smt. Vijayalaxmi Pandit

21. In which field the name of Gangubai Hangal associated?

Ans: Music

22. Name one famous Sarod player?

Ans: Amjad Ali Khan

23. Who is known as Nightingale of India?

Ans: Sarojini Naidu

24. Which was the musical instrument used by Amir Khusro?

Ans: Sitar

25. Who was the first lady to become judge of the Supreme Court?

Ans: Meera Sahib Fathima Beevi

26. Who is known as Father of Geometry?

Ans: Euclid

27. Who was the first person to set foot on moon?

Ans: Neil Armstrong

28. Who is the creator of Rock Garden in Chandigarh?

Ans: Nek Chand

29. Who is called the Flying Sikh of India?

Ans: Milkha Singh

30. Who inspired Green Revolution in India?

Ans: N.E. Borlaug

31. Who is the man popularly known as Gurudev?

Ans: Rabindranath Tagore

Books and Their Authors Important from Indian GK Prospective

1. Who published the “Red Data Book” containing information on the wild animals and plants in danger of extinction?

Ans: International Union for Conservation of Nature and Natural Resources

2. Who is the author of “Tarikh-i-Alai” containing the details of the first few years of Sultan Alauddin Khilji?

Ans: Amir Khusrau

3. Who wrote the line “A thing of beauty is a joy forever”?

Ans: John Keats

4. Who is the author of book “Speed Post”?

Ans: Shobha De

5. Who wrote the book “Ammi! Letter to a Democratic Mother”?

Ans: Saeed Mirza

Developed by: