General Knowledge India, Current Affairs India, September, 2011, Sports: General Knowledge, India & World

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 110K)

1. Who is the author of the book “Unto the Last” which influenced Gandhiji?

Ans: John Ruskin

2. Who wrote the immortal song “Vande Mataram”?

Ans: Bankim Chandra Chattopadhyaya

3. Whose autobiography is “India Wins Freedom”?

Ans: Abul Kalam Azad

4. Who is the author of the book “The Exile”?

Ans: Navtej Saran

5. Who wrote the book “The Namesake”?

Ans: Jhumpa Lahiri

6. Who is the author of novel “The White Tiger”?

Ans: Aravind Adig

7. Who said “Child is the father of Man”?

Ans: William Wordsworth

8. Who is the author of the book “My Experiments with Truth”?

Ans: Mahatma Gandhi

9. What is the original name of Mahabharata?

Ans: Jai Samhita

10. Who is the author of the book “We Indians”?

Ans: Khushwant Singh

11. A famous novel ‘Pride and Prejudice ‘is written by whom?

Ans: Jane Austen

12. Who said, “God helps those who help themselves”?

Ans: Algernon Sidney

13. Who wrote ‘Gita Govinda’?

Ans: Jaya Dev

14. Who said ‘Freedom is not worth having if it does not connote freedom to err’?

Ans: Mahatma Gandhi

15. Who is called Father of English Poetry?

Ans: Chaucer

16. ‘Glimpses of World History’ is written by whom?

Ans: Jawaharlal Nehru

17. Who wrote the book ‘Gulliver’s Travels’?

Ans: Jonathan Swift

18. Who wrote ‘ One Day Wonders’?

Ans: Sunil Gavaskar

19. ‘A Voice of Freedom’ is a book written by whom?

Ans: Nayantara Sahgal

20. Who wrote the first history book?

Ans: Herodotus

21. Who is the creator of ‘Sherlock Holmes’?

Ans: Arthur Conan Doyle

22. Who composed the National Anthem ‘Jana Gana Mana’?

Ans: Rabindranath Tagore

23. Who wrote the book ‘Around the World in Eighty Days’?

Ans: Jules Verne

24. Who said “I have nothing to offer except blood, sweat and tears”?

Ans: Churchill

25. Which book is entitled as ‘Bible of Communism’?

Ans: Das Kapital

26. Who wrote Panchatantra?

Ans: Vishnu Sharma

27. Who wrote the famous play ‘Macbeth’?

Ans: William Shakespeare

Current Affairs India, September, 2011

1. What will be the production capacity of Kashang Power Project, being set up in Kinnaur district of Himachal?

Ans: 130 MW

2. On whom a leading business school, INSEAD conferred “Business Leader for the World Award” in June 2011?

Ans: Sunil Bharti Mittal (Airtel)

3. Who has been appointed the Governor of RBI after the retirement of Shri Y.V. Reddy?

Ans: Mr. D. Subbarao (Current RBI Governor)

4. Name the eminent Hindi authors chosen for Jnanpith Award 2011?

Ans: Srilal Shukla and Amar Kant

5. Who won Jnanpith Award in 2010?

Ans: Chandrasekhar Kambar (renowned Kannada litterateur)

6. By what percentage India’s unemployment rate fell in 2009- 2010 according to the National Sample Survey Office (NSSO)?

Ans: 2 percent

Sports: General Knowledge, India & World

1. Who is the first Indian sports person to win an individual Gold medal in the Olympic Games?

Ans: Abhinav Bindra

2. Which sportsperson won the maximum number of Olympic Gold Medals?

Ans: Michael Phelps

3. Which game is associated with Merdeka Cup?

Ans: Football

4. Which country won the maximum number of medals in Olympics 2008 held in Beijing?

Ans: USA

5. Usain Bolt adjudged as the fastest man on the earth in Olympics 2008 belongs to which country?

Ans: Jamaica

6. Which player is the author of the book “Straight from the Heart”?

Ans: Kapil Dev

7. Term Double Fault is associated with which game?

Ans: Lawn Tennis

8. Which player is the author of book named “Sunny Days”?

Ans: Sunil Gavaskar

9. Which country has hosted the Asian Games for maximum number of times?

Ans: Thailand

10. With which sports is Sushma Saroelker associated?

Ans: Kho-Kho

11. Champion Trophy is associated with which game?

Ans: Hockey

12. Name the Indian chess player who broke the World Record by finishing the game in twelve moves?

Ans: V. Anand

Developed by: