General Knowledge India, General Awareness India, Latest India & International GK, September, 2011

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 108K)

General Awareness India

1. Who painted the masterpiece “Hamsa Damayanti”?

Ans: Raja Ravi Varma

2. In India, who issues one rupee coins and notes as well as subsidiary coins?

Ans: The Reserve Bank of India

3. How is population density in India defined?

Ans: The number of persons per square kilometre.

4. When was Sangeet Natak Akademi set up by Government of India?

Ans: 1953

5. Which musical instrument is said to be invented by Amir Khusro?

Ans: Sitar

6. Where is Boat Race a popular sport?

Ans: Kerala

7. The Rath Yatra at Puri is celebrated in honour of which Hindu deity?

Ans: Jagannath

8. In which state is Ganesh Otsav celebrated?

Ans: Maharashtra

9. From where are the words “Satyameva Jayate” (inscribed below the base plate of the emblem of India) taken?

Ans: Mundak Upanishad

10. What are the bank deposits that can be withdrawn without notice called?

Ans: Demand deposits

11. What is the practice of selling goods in a foreign country at a price below their domestic selling price is called?

Ans: Dumping

12. Who propounded the Market Law?

Ans: J.B.Say

13. Triple vaccine is administered to a new born child to save him from which diseases?

Ans: Whooping cough, tetanus and diphtheria.

14. Which country has an Unwritten Constitution?

Ans: UK

15. The World famous ‘Peacock Throne’ was kept in which Mughal building?

Ans: New Agra Fort

16. Where is the birth place of Guru Nanak Ji?

Ans: Talwandi

17. Motilal Nehru and Chittaranjan Das were the founder members of which party?

Ans: Swarajya Party

18. From which mines was the famous Kohinoor diamond produced?

Ans: Golconda

19. Who was the first speaker of Independent India’s Lok Sabha?

Ans: G.V. Mavalankar

20. Who presented the first Union Budget of Independent India?

Ans: R.K. Shanmukham Chetty (1947)

Latest India & International GK, September, 2011

1. Who won the title of Miss Universe in 2011 held in Sao Paulo?

Ans: Leila Lopes of Angola

2. Who is the first Indo-Canadian to take command of a Canadian regiment?

Ans: Harjit Singh Sajjan (joined Canadian army in 1989)

3. When comes death anniversary of Sardar Dyal Singh Majithia (founder of The Tribune)?

Ans: 9th September (passed into eternity 113 years ago)

4. Who is given Rashtriya Gaurav Award in 2011?

Ans: Prof. Sukhmeen Kaur Hanjraw, Head of Department of Computer Sciences in Khalsa college, Patiala (this award is given few extraordinary people who have specialised in various fields like science and technology, education, industry, fine arts, politics and social work)

5. On 15th September, 2011 which Minister was awarded the Agriculture Leadership award in New Delhi?

Ans: Minister Sham Lal Sharma (Minister for Health, Horticulture and Floriculture)

6. When was 64th Raising Day of Western Command celebrated?

Ans: 15th September, 2011 at its headquarters in Chandimandir (Chandigarh)

7. Year 2011 is observed by Army as what?

Ans: Year of Disabled Soldiers

8. Which hockey team won the Asian Championship Trophy at Ordos (China) in 2011?

Ans: India

General Awareness India

1. Which age group children in India are ensured free and compulsory education?

Ans: 6-14 years

2. What are GM Crops?

Ans: Genetically Modified Crops.

3. Where is head office of the State Bank of India located?

Ans: Mumbai

4. What is the upper house of parliament known as?

Ans: The Rajya Sabha

5. Kathakali a folk dance is prevalent in which state?

Ans: Kerala

6. Who composed the national song of India (Vande Maatram)?

Ans: Bankim Chandra Chatterji

7. On which era is the Indian National Calendar based?

Ans: Saka era

8. Which country was under the grip of a severe earthquake followed by tsunami recently?

Ans: Japan

9. What is the designation of the chairperson of Lok Sabha?

Ans: Speaker

10. While playing with which team Rahul Dravid completed his 10,000 runs in the Test cricket?

Ans: South Africa

11. Which game is associated with Agha Khan Cup?

Ans: Hockey

12. Where is Union Budget presented firstly?

Ans: The Lok Sabha

13. Which is the India’s largest public sector commercial bank at present?

Ans: State Bank of India

14. What is the ratio of width of our National flag to its length?

Ans: 2:3

Developed by: