General Knowledge India, Honours and Awards, 2011, Indian Awards for Games, 2011: Dronacharya, Arjuna and Rajiv Gandhi Khel Ratna Award, Largest in India: General Knowledge India

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 111K)

1. When comes National Sports Day of India?

Ans: 29th August

2. When in India Teachers Day celebrated?

Ans: 5th September

3. Which day is observed as Sanskrit Day in India?

Ans: 5th September

4. Indian Air Force Day is observed on which day?

Ans: 8th October

5. When comes National Postal Day in India?

Ans: 10th October

6. Which day in India is celebrated as Children’s Day?

Ans: 14th November

7. Which day in India is observed as Minorities Rights Day?

Ans: 18th December

8. When comes the Farmer’s Day (Kisan Divas) in India?

Ans: 23rd December

Honours and Awards, 2011

1. Who is conferred the king Abdulaziz Medal of first class in 2011?

Ans: India’s Ambassador to Saudi Arabia Mr. Talmiz Ahmad (for his contributions towards elevating Indo -Saudi ties)

2. Who is crowned Miss Universe India 2011?

Ans: Ms. Vasuki Sunkavalli (of Hyderabad)

3. Who is chosen for Mercy Ravi Award 2011 (for exemplary contribution to public life by a woman)?

Ans: Ms. Sheila Dikshit (Delhi Chief Minister)

4. Who is chosen by Bangladesh for the prestigious and the highest state honour “Swadhinata Sammanona”?

Ans: Late Indian Prime Minister Indira Gandhi (for her contribution to the country’s war of liberation in 1971)

5. Who are the two Indians to get Ramon Magsaysay Awards for 2011 announced in Manila?

Ans: Dr. Harish Hande (a U.S trained Indian engineer recognised for bringing solar lights to India) and Ms. Nileema Mishra (for her work with villagers in Maharashtra)

6. Who got the National Communal Harmony Award?

Ans: Md. Hanif Khan Shastri (Sanskrit scholar)

Indian Awards for Games, 2011: Dronacharya, Arjuna and Rajiv Gandhi Khel Ratna Award

1. Who got Rajiv Gandhi Khel Ratna (highest sports award in country) award?

Ans: Gagan Narang (shooter)

2. Who got Dronacharya Award in 2011?

Ans: Kuntal Kumar Roy (athletics), I. Venkateshwara Rao (boxing), Devender Kumar Rathore (gymnastic), Rajinder Singh (hockey), Ramphal (wrestling).

3. Who got Arjuna Award in 2011?

Ans: Rahul Banerjee (archery ), Preeja Sreedharan (athletics), Vikas Gowda (athletics), Jwala Gutta(badminton), Suranjoy Singh(boxing), Zaheer Khan (cricket), Sunil Chhetri (football), Ashish Kumar (gymnastics), Rajpal Singh (hockey), Rakesh Kumar (kabaddi), Tejeswini Bai(kabaddi), Tejaswini Sawant (shooting), Vikram Khade (swimming), Somdev Devvarman(tennis), Sanjay Kumar (volleyball), Ravinder Singh(wrestling), K.Ravi challenged swimmer).

4. Who got Dhyan Chand Award in 2011?

Ans: Shabbir Ali (football), Sushil Kohli(swimming), Raj Kumar (wrestling).

5. Who got Tenzing Norgay Adventure Award in 2011?

Ans: Reena Dharamshaktu(mountaineering), Mamta Sodha (mountaineering), Dilip Donde (sailing), Late Balwant Singh Sandhu(mountaineering).

6. Who got Rashtriya Khel Protsahan Puraskar in 2011?

Ans: Petroleum Sports Promotion Board and N.Ramachandran (Sports Academies of Excellence).

Largest in India: General Knowledge India

1. Which is the largest port in India?

Ans: Mumbai

2. Which is the largest lake in India?

Ans: Wular Lake (Kashmir)

3. Which is the largest saline water lake in India?

Ans: Chilka Lake (Orissa)

4. Which is largest manmade lake in India?

Ans: Govind Vallabh Pant Sagar (Rihand dam)

5. Which is largest fresh water lake in India?

Ans: Kolleru Lake (Andhra Pradesh)

6. Which is largest populated city in India?

Ans: Mumbai

7. Which is largest state of India?

Ans: Rajasthan

8. Which is the state wise largest area under forest in India?

Ans: Madhya Pradesh

9. Which is the largest delta in India?

Ans: Sunderbans delta

10. Which is largest river without delta in India?

Ans: Narmada and Japti

11. Which is the largest public sector bank in India?

Ans: State Bank of India

12. Which is the largest dome in India?

Ans: Gol Gumbaz at Bijapur

13. Which is the largest zoo in India?

Ans: Zoological Garden at Alipur (Kolkata)

14. Which is the largest museum in India?

Ans: India Museum at Kolkata

15. Which is the largest river island in India?

Ans: Majuli (Brahmaputra River, Assam)

16. Which is the largest planetarium in India?

Ans: Kolkata

17. Which is the largest desert in India?

Ans: thar Desert (Rajasthan)

18. Which is the largest district in India?

Ans: Ladakh

19. Which is the largest area wise state in India?

Ans: Rajasthan

20. Which is the largest populated state in India?

Ans: Uttar Pradesh

1. Which is the largest cave in India?

Ans: Amarnath (Jammu and Kashmir)

2. Which is largest cave temple in India?

Ans: Kailash Temple, Ellora (Maharashtra)

3. Where is largest animal fair held in India?

Ans: Sonepur (Bihar)

4. Which is the largest auditorium in India?

Ans: Sri Shanmukhanand Hall (Mumbai)

5. Which is the largest Gurudwara in India?

Ans: Golden Temple (Amritsar)

6. Which is the largest Church in India?

Ans: Saint Cathadral (Goa)

7. Which is the language next to Hindi spoken by largest number of people in the Indian sub-continent?

Ans: Bengali

8. Which is the largest Mosque in India?

Ans: Jama Masjid

Developed by: