General Knowledge India, Latest General Knowledge July, 2012-II, GK India, July 2012: Higgs Boson, Satyendra Nath Bose, Euro 2012, GK India, June 2012

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 110K)

1. What is the India’s position now in the latest ICC Test Championship ranking table after the annual update took place on July 14, 2012?

Ans: Fifth Position

2. Name the Indian American astronaut who begins her 2nd space odyssey on July 15, 2012?

Ans: Sunita Williams (She took off for her second space odyssey on a Russian Soyuz rocket, which blasted off successfully from a commodore in Kazakhstan)

3. Who will be the flag bearer of the Indian contingent for the London Olympic Games?

Ans: Sushil Kumar Solanki, winner of a bronze medal in the 66Kg free style wrestling category in the 2008 Beijing Olympic Games.

4. Who will take the final decision to resume bilateral cricketing ties with Pakistan (Almost five years after Mumbai attacks, the Board of Cricket Control (BCCI) in India agreed to three ODIs and two T20 matches)?

Ans: By Ministry of Home Affairs, led by P Chidambaram

Latest General Knowledge July, 2012- II

1. Name the Russian painter whose 468 acre estate in Bangalore is going to be developed as an art gallery of his 210 paintings and a rose garden by Karnataka government?

Ans: Painter Svetoslav Roerich and his actor wife Devika Rani

2. Who won the Wimbledon title for fifth time after beating Agnieszka Radwanska in women category at the All England Tennis Club in 2012?

Ans: Serena Williams

3. Who won the Wimbledon title for seventh time and 17th grand slam crown after beating Andy Murray in male category in 2012?

Ans: Roger Federer

4. Name the cricketer who has been recommended for the prestigious Rajiv Gandhi Khel Ratna award by BCCI?

Ans: Rahul Dravid (Yuvraj Singh is also nominated for the Arjuna award)

5. Who won the Taman Dayu title at the Taman Dayu Golf Club in Surabaya in 2012?

Ans: Sujjan Singh

6. Where is the Indian Air Force forward base which is the first defence airfield in the country to be equipped with the latest radars, navigation tools and aircraft tracking systems?

Ans: At Bathinda

7. Where is the single largest overseas training base for Sri Lankan troops for the past decade or more?

Ans: India

8. Who won the Miss Deaf World 2012 title?

Ans: Karin Keuter of Germany (50 girls from all over world attended the Competition that took place in Czech capital for the 12th time.)

9. Name the states where crime against women was highest in 2011?

Ans: West Bengal and Andhra Pradesh

10. Who will be the 21st Chief Minister of Karnataka?

Ans: Jagadish Shettar

GK India, July 2012: Higgs Boson, Satyendra Nath Bose, Euro 2012

1. Where is ISRO going to develop its third launch pad?

Ans: At its spaceport at Sriharikota in Andhra Pradesh to meet the growing Demand.

2. Who won the Euro 2012 football final against Italy in Kiev on 1st July 2012?

Ans: Spain

3. Which place in India have been included on the coveted list of the World Heritage Sites, at a meeting of the World Heritage Committee held in Russia on 1st July, 2012?

Ans: Western Ghats along the west coast of India. (The Western Ghats harbour a wealth of flora and fauna.)

4. What is India’s rank in Global Innovation Efficiency Index in 2012?

Ans: 2nd position (last year India’s rank was 9th). China topped the list.

5. Which country is considered most favoured destination by major global companies after China and United States?

Ans: India

6. Name the subatomic particle which scientists claimed to have spotted and are believed to be a crucial building block in the formation of universe?

Ans: God particle or Higgs Boson

7. Name the Indian scientist from whose surname the word ‘boson’ is derived?

Ans: Satyendra Nath Bose. The discovery of a new subatomic particle Higgs Boson has once again brought Satyendra Nath Bose in spotlight. (Bose also worked with Einstein in 1920s providing foundation for Bose- Einstein statistics.)

8. Name the state where bio-fuel outlet, first of its kind in the country will be opened?

Ans: Madenur in Hassan district of Karnataka

9. Who has signed a contract with auctioneers Sotheby’s to purchase a large archive related to Mahatma Gandhi?

Ans: Indian government

10. Where in India will be the second plant of the French based multinational company (The world’s largest cosmetic and beauty company L’Oreal Group) be set up?

Ans: In Baddi area (Himachal Pradesh). Its first plant in India is at Pune.

GK India, June 2012

1. Name the state where Gen Bikram Singh first visited after assuming the office on May 31?

Ans: Jammu and Kashmir

2. Who is nominated for the post of President by UPA?

Ans: Pranab Mukherjee, veteran Congress leader and our Finance Minister. (Has resigned from the post of Finance Minister)

3. Name the 50 year old bridge which was the first to be built across the river Brahmaputra to bridge the surface communication route between the North-East and the rest of the country inaugurated in June 1963 by first Prime Minister of country Jawaharlal Nehru?

Ans: Saraighat Bridge

4. First ever Ladakh Film Festival opened on 15th June, 2012 with the screening of which movie?

Ans: Raja Harish Chandra (First full length silent film made in 1913 by Dada Saheb Phalke. Only green carpets were there to premiere films)

5. Name the China’s first woman astronaut into orbit?

Ans: Liu Yang (landed on earth safely after 13 days)

6. Name the Bhangra and Punjabi folk music pioneer in England to be honoured with the highest civilian award, Order of British Empire (OBE)?

Ans: Harcharanjit Singh Rupal alias Channi Singh from Punjab.

7. Name the fifth seeded Indian, who had won the Thailand Open last week, defeated China’s Li to win her third title of the year?

Ans: Saina Nehwal

Developed by: