General Knowledge India, Latest GK, India: April 2012 –II, GK India April, 2012, Latest General Knowledge, India-March, 2012 –III, Latest Whose Who of India, March, 2012

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 110K)

1. Whose names have been approved for the nomination to enter the Rajya Sabha by our President Pratibha Patil?

Ans. The ace batsman Sachin Tendulkar, actress Rekha and industrialist Anu Agha.

Latest GK, India: April 2012 –II

1. Recently from which place Archaeological experts from Banaras Hindu University and Cambridge University London have dug out relics believed to be associated with the Harappan civilization?

Ans. At Khalsa Bahla village in Karnal.( Team has found relics including utensils, pottery and bones)

2. Where did US and Indian naval forces armed with guided missile cruiser, destroyers and submarine started a 10 day long annual Malabar exercise on 7th April, 2012 to advance their maritime ties and mutual security issues?

Ans. Bay of Bengal

3. Who will be the sports ambassador of Haryana?

Ans. Leander Paes (Ace lawn tennis player and a Rajiv Gandhi Khel Ratna awardee. )

4. Earthquake of 8.6 magnitudes at which place shaked even India on 11th April, 2012?

Ans. Indonesia

5. Where is India’s first Integrated Check Post situated?

Ans. At Attari (Inaugurated by Home Minister P Chidambaram)

6. What is the name of India’s most sophisticated and powerful ballistic missile ever built?

Ans. Agni V (with a range of 5000 Km, Agni V will traverse 2000 Km more than any other Indian Missile. Successfully launched on 19th April, 2012.)

7. Where is Asia’s first dolphin research centre going to be set up?

Ans. In Bihar (Patna)

8. Assam Governor JB Patnaik has taken fresh initiative to bid which status for Majuli river island in Assam so that the world’s largest inhabited River Island’s unique cultural identity can be well preserved for the progeny?

Ans. UNESCO World Heritage status

9. Why J&K government has banned the export of garlic, cardamom, coconut, zeera, banana and chilli to the Pakistan occupied Kashmir from Jammu and Kashmir?

Ans. Since directions are received not to export items that are not produced in J&K.

GK India April, 2012

1. Who has become the first Indian woman wrestler to qualify for the 2012 London Olympics?

Ans. Geeta Phogat (Haryana wrestler)

2. Who has become new president of The Tribune Trust?

Ans. Justice (retd) SS Sodhi

3. Who will be the new Chief Justice of the Punjab and Haryana High Court?

Ans. Justice Bimala Prasad Das of Orissa High Court

4. Which states have been declared poorest on pupil-teacher norms?

Ans. Punjab and Uttarakhand

5. At which place the world’s largest Red Ribbon, a symbol of the fight against HIV/AIDS was formed?

Ans. Karnal (6,847 volunteers participated)

6. What types of radars are going to be set up at key locations in the Himalayan region by the Snow and Avalanche Study Establishment and the Indian Meteorological Department together?

Ans. Doppler radars which will track the movement of clouds and predict heavy rain in three hours’ time.

7. Name the Russian made nuclear-powered submarine which is added into Navy on 4th April, 2012?

Ans. INS Chakra

8. Name the British MP of Indian origin who is going to create history by featuring in an international film (Jadoo) to be shot on the famous Belgrave Road in Leicester East?

Ans. Keith Vaz

Latest General Knowledge, India- March, 2012 -III

1. Who became the first batsman in the history of cricket to score 100 international centuries?

Ans. Sachin Tendulkar

2. Where is country’s first hydro-engineering college located?

Ans. Bilaspur (HP)

3. Which country is the world’s largest recipient of arms?

Ans. India

4. Who got the Panth Rattan award by Akal Takht on 20th March, 2012?

Ans. Baba Harbans Singh of Delhi posthumously for his contribution in the field of ‘Kar Sewa’. Baba’s successor Baba Bachan Singh received the award.

5. When is World’s Sparrow Day observed?

Ans. 20th March

6. On what occasion Bihar got its own state anthem and state prayer whose CD’s were released by Chief Minister Nitish Kumar?

Ans. On 100th anniversary of Bihar celebrated on 22nd March, 2012. (Lyrics of state anthem are written by Patna based poet Satya Narayan.)

7. Name the first Indian actor to receive the honour from the city of New York for her contribution to cinema and involvement with the movie industry?

Ans. Shabana Azmi

8. Which are the countries whose Presidents are here in India to attend the fourth BRICS summit?

Ans. Brazil, Russia, China and South Africa. (Fourth BRICS will be held on 29th March, 2012 in Delhi and will conclude with the signing of two agreements and the ‘ Delhi Declaration’.)

9. Who is the first head of state to officially declare his assets and liabilities (worth over Rs 4.83 crore)?

Ans. Uttar Pradesh Chief Minister Akhilesh Yadav

10. Which state is going to get the Nirmal Pradesh status tag on second number after Sikkim?

Ans. Himachal Pradesh

Latest Whose Who of India, March, 2012

1. Who became Chief Minister of Punjab for record fifth time?

Ans. Parkash Singh Badal

2. Who has been appointed Chief Minister of Goa?

Ans. Manohar Parrikar

3. Who is the new youngest Chief Minister of Uttar Pradesh?

Ans. Akhilesh Yadav

Developed by: