General Knowledge India, Latest GK India, March 2012, February GK 2012 Series V

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

1. Who is the seventh Chief Minister of Uttarakhand?

Ans. Vijay Bahuguna

2. Who has been appointed the new chairman of the governing body of the Indian Institute of Advanced Study (IIAS) ?

Ans. Gopalkrishna Gandhi (youngest grandson of Mahatma Gandhi)

3. India with which other country did their two week long joint military exercise in Rajasthan desert in March 2012 with troops engaged with each other in series of anti-terrorist and urban warfare drills?

Ans. US

4. Name the legendary Pahari artist whose rare painting is among the 115 works of Indian art currently being exhibited at the Ashmolean Museum in Oxford?

Ans. Nainsukh of Guler

5. Who won the best director prize for the Punjabi film “Anhe Ghorey Da Daan” in the 59th National Film Awards?

Ans. Gurvinder Singh

6. Who got the best actress trophy in the 59th National Film Awards announced on 7th March 2012?

Ans. Vidya Balan for “The Dirty Picture”

7. Name the second highest run scorer in Tests who announced his retirement on 9th March, 2012?

Ans. Rahul Dravid

8. Who is first batsman in the world to score 100 centuries in international Cricket?

Ans. Sachin Tendulkar. He has scored 51 centuries in tests and 49 in one-day internationals.

9. Name the first woman loco pilot of Andhra Pradesh?

Ans. S Satyavathi

10. Where has been the World՚s first Pashmina goat kid cloned?

Ans. In Kashmir by the scientists at the Sher- e- Kashmir University of Agricultural Sciences and Technology, Kashmir. (Healthy female kid named Noori born on 9th March, 2012)

11. Who will become the first Indian and also the first woman to head the crucial tax transparency unit of global finance body, Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) group of G-20 countries and has 108 member nations?

Ans. Monica Bhatia

Latest GK India, March 2012

1. According to 2011 Annual Report of the International Narcotics Control Board (INCB) released globally in Vienna, which country figures high in online dope trade?

Ans. India (151 Kg illicit drugs recovered from 152 parcels in 2011)

2. What are the harsher punishments for traffic violations according to the amended Motor Vehicle Act approved on 1st March, 2012 by government?

Ans. For drunken driving the increased fine will range from ₹ 2000 to 10,000 and imprisonment from six months to four years. For using mobile phones while driving fine raised to ₹ 500 for first offence and ₹ 2000 to ₹ 5000 for subsequent offences.

3. India and which other country with long coastline have agreed to hold first ever maritime talks?

Ans. China

4. Who is appointed new Air Officer Commanding-in-Chief, Training Command, IAF in Bangalore on 1st March, 2012?

Ans. Air Marshal Rajinder Singh (Born in 1953 at Palampur, H. P)

5. Recently a pin shaped device suspected to be a remote electronic listening device was found in whose office?

Ans. In the office of Defence Minister AK Antony on 16th Feb, 2012

6. Who has been appointed as the chairman of the monitoring authority that is supervising the investigations into 22 alleged fake encounter killings in Gujarat during 2002 - 06 by the Supreme Court on 2nd March, 2012?

Ans. Retired Judge HS Bedi

7. Who will be Pakistan՚s new cricket coach?

Ans. Former Australian batsman Dav Whatmore

8. Who will be the next Army Chief after General VK Singh, retiring from service on 31st May, 2012?

Ans. Lieutenant General Bikram Singh (second-ever Sikh, after General JJ Singh (retd.) to command the 1.3 million strong Indian Army)

9. When did the Army successfully test fired the 290 Km range BrahMos supersonic cruise missile at the Pokharan range to operationalize the second regiment of the weapon system in service?

Ans. On 4th March, 2012 (One regiment of the 290 Km range BrahMos consists around 65 missiles, five mobile autonomous launchers on Tatra vehicles and two mobile command posts, among other equipments.)

10. Who clinched the first women՚s Kabaddi World Cup championship title after defeating Iran?

Ans. India

11. General Awareness India: Diamond sate, River Delta Name the state of India where diamond mines are mainly found?

Ans. Madhya Pradesh

12. Where were huge amounts of uranium recently found?

Ans. Andhra Pradesh

13. Name the first heavyweight boxer to go undefeated throughout his career?

Ans. Rocky Marciano

14. Which is the largest river delta of India?

Ans. Ganga

15. How many postal zones are there in India, under the PIN Code System?

Ans. 8

16. Who elects the Vice President of India?

Ans. Members of Lok Sabha and Rajya Sabha

17. Which state in South India has a thermal station at Tuticorin?

Ans. Tamil Nadu

18. Name the mineral found in Zawar mines?

Ans. Zinc

19. Which states are known for Cauvery Water dispute?

Ans. Karnataka and Tamil Nadu

20. Which region of India is associated with pine forests?

Ans. Uttarakhand

February GK 2012 Series V

1. Name the new helicopters formally inducted into Indian Air Force on 17th Feb. , 2012?

Ans. Mi-17 V5 helicopters

2. What is the reason found for ground water contamination in Punjab, especially in the Malwa region?

Ans. High concentration of uranium due to excessive use of phosphate fertilizers, according to report prepared by Bhabha Atomic Research Centre (BARC) .

3. After 26/11 first Hindu Jatha left for Pakistan on 18th Feb. , 2012 to celebrate which occassion?

Ans. To celebrate Mahashivratri at Katasraj in Pakistan which is believed to be related to the Mahabharata era.

Developed by: