General Knowledge India, Latest GK February 2012 IV, Ancient History India, General Knowledge February 2012-III

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 109K)

1. Who has been appointed chairman of the Haryana School Teachers Selection Board?

Ans. Brig Nand Lal Poonia (retd)

2. In which district of Himachal Pradesh the state governments move to sterilize monkey claimed the lives of about 700 monkeys?

Ans. Kangra district (Gopalpur Sterilisation Centre)

3. Name Nuclear Power Plant which was given clean chit by four member committee set up by Tamil Nadu government on 19th Feb., 2012?

Ans. Kudankulam Nuclear Power Plant (as it is said to be well equipped to withstand natural calamities, be it earthquake or tsunami)

4. Who translated the Punjabi book ‘ Adh Khidiya Phool’ written by Nanak Singh, the Father of Punjabi novel into English version ‘A Life Incomplete’?

Ans. Navdeep Suri (Nanak Singh’s grandson)

5. Where is the only shrine in the world which has a natural statue of Hanuman that is not man made?

Ans. In Southern Pakistani city of Karachi named Shri Panchmukhi Hanuman Mandir (The eight foot blue and white statue is 1500 year old)

Latest GK February 2012 IV

1. Who was felicitated with the prestigious National Medals of Arts and Humanities Award by US President Barack Obama for his efforts to increase the understanding of fighting hunger and poverty on 14th Feb., 2012?

Ans. India born Nobel laureate Amartya Sen

2. Whom the Gujarat High Court issued contempt notice on 15th Feb., 2012 for not obeying its order to compensate people whose shops were burnt down in the post-Godhra riots?

Ans. Narendra Modi government

3.India is facing pressure from the US and other Western countries to break trade ties with which country?

Ans. Iran (India has to take decision carefully as Iran is not just an important crude oil supplier but also a prospective large export market.)

4. Who is the second 100 percent visually impaired person to be accepted into the IAS?

Ans. Ajit Kumar from Haryana

5. Who has been awarded the Sahitya Akademi prize for translation for his book ‘Bharat Nikki Kahani’, an anthology of short stories of various languages?

Ans. University.

6. Which state stood third in India after Gujarat and Maharashtra in attracting investments across various sectors?

Ans. Andhra Pradesh (In 2011, the state had attracted investments to the tune of Rs 12.09 lakh crore)

7. Name the first Indian Commerce Minister to visit Pakistan to boost trade ties and to create history by becoming the first Indian Speaker to lead a parliamentary delegation to Pakistan?

Ans. Lok Sabha Speaker Meira Kumar

8. Which is the world’s second cheapest city according to global survey?

Ans. Mumbai (New Delhi is fourth cheapest whereas Ziirich in Switzerland is most expensive place)

Ancient History India

1. Which battle opened the Delhi area to Muhammad Ghori?

Ans. Second Battle of Tarain

2. Where were Chola Kings ruling over?

Ans. Tamil Nadu

3. Where did coins made of metal first appeared?

Ans. Later Vedic Age

4. What was the main occupation of Palaeolithic (Old Stone Age) people?

Ans. Hunting

5. Who founded the Saka Era?

Ans. Kanishka

6. Who fought the Third Battle of Panipat?

Ans. Ahmad Shah Abdali and the Marathas

7. Who introduced the market regulations in India in ancient period?

Ans. Allauddin Khilji

8. Name the great poet who graced the court of Alauddin Khilji?

Ans. Amir Khusru

9. Who led the first Muslim invasion of India?

Ans. Mohammad bin Kasim

10. Whose influence is reflected in the sculptures of the Gandhara school?

Ans. Greeks

11. Name the famous ruler of ancient India, who towards the end of his life converted to Jainism?

Ans. Chandragupta

12. Which was the great centre of trade and commerce in the Gupta period?

Ans. Mathura

13. Who was the founder of the Khalsa?

Ans. Guru Gobind Singh

14. Where were remains of Vijayanagar Empire found?

Ans. Hampi

15. Whose contemporary was Tulsidas?

Ans. Akbar

16. During whose reign The Mathura School of art flourished?

Ans. Vasudeva

17. During whose time the Gandhara School of art developed?

Ans. Kushans

18. Between whom battle of Kurukshetra was fought?

Ans. Kauravas and Pandavas

General Knowledge February 2012- III

1. Name the country which is second largest producer of horticulture commodities such as fruits, vegetables and flowers in the world?

Ans. India

2. On which ocassion President Pratibha Patil released a IIC commemorative postage stamp on 9th Feb., 2012?

Ans. To commemorate the golden jubilee of the India International Centre (IIC) which is a non-government institution and is one of the country’s premier cultural centre widely regarded as a place where statesmen, diplomats, policy makers, intellectuals, scientists meet.

3. Name the first state in the country to set up an urban health mission to provide comprehensive health services in the urban areas particularly slums?

Ans. Haryana ( Chief Minister Bhupinder Singh Hooda also announced that under the Indira Bal Swasthya Yojna (IBSY) free treatment would be provided to all children, earlier it was being provided to children hailing from BPL families.)

Developed by: