General Knowledge India, General Awareness India, Latest General Knowledge India February 2012

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 108K)

1. Name the sub-launched long range N-missile developed by China?

Ans. Julang-2 ( Since China is on the way to add a potent weapon to its sea board nuclear arsenal , it will mount pressure on India as it doesn’t even have a submarine to launch a missile like Julang-2)

2. Name the former Andhra Pradesh Chief Minister whose admirers have decided to build a temple to perpetuate his memory?

Ans. Late YS Rajasekhar Reddy

3. According to a poll conducted by global research company Ipsos, people of which country are happiest on this planet despite woes, conflicts?

Ans. Indians

4. Whose works will be auctioned by an Indian auction house online for the first time?

Ans. Vincent Van Gogh, Pablo Picasso, Matisse, Chagall and Salvador Dali

General Awareness India

1. What is the maximum period of gap between any two sessions of the Indian Parliament?

Ans. Six months

2. Who is the Supreme Commander of the Armed Forces in India?

Ans. The President

3. What is the name of first Indian aircraft developed by Government laboratory with private fund?

Ans. Eagle

4. What is the aim of the ‘Biosphere Reserve Project’?

Ans. Protecting Flora and Fauna

5. What are the estimated premature deaths caused annually by outdoor air pollution, according to the first pollution survey carried out by World Health Organisation in Sept., 2011?

Ans. 1.34 millions

6. Name the Indian state where the game of Polo is said to have originated?

Ans. Manipur

7. Which fund can be used to meet the unanticipated expenditure without the prior approval of the Parliament?

Ans. Contingency Fund of India

8. Name the largest oil refinery of India?

Ans. Vadodara

9. Who was the First Election Commissioner of India?

Ans. Sukumar Sen

10. Name the state of India having longest coastline?

Ans. Andhra Pradesh

11. What is the name of India’s first aircraft carrier?

Ans. INS Vikrant

Latest General Knowledge India February 2012

1. Which state is going to be first carbon-neutral state in the country by 2020?

Ans. Himachal Pradesh

2. What is the law finalized by the Govt. for children up to 5?

Ans. The governments first draft policy on Early Childhood Care and Education (ECCE) finalized after four regional consultations with stakeholder across the country proposes a comprehensive law to cover nutritional development and education aspects related to children upto five years of age. (In Feb., the policy will be put in the public domain for comments)

3. Who has been conferred the Mother Teresa Lifetime Achievement Award 2012 by the Mother Teresa International Award committee, Kolkata?

Ans. PK Dhumal the Chief Minister of Himachal Pradesh

4. Which organization will be deploying air borne lasers and sensors to generate precision data about Himalayan topography and the amount of snow covered over the world’s highest mountain range?

Ans. The Defence Research and Development (DRDO). (The data would assist in the movement and deployment of troops, planning military operations as well as provide inputs for civic development and calculating the extend and availability of fresh water resources.)

5. Name the chief commissioner of Customs and Central Excise and Service Tax in Chandigarh who received the World Customs Organization Certificate Merit from Finance Minister Pranab Mukherjee on the occasion of International Customs Day in New Delhi?

Ans. P.S Pruthi

6. Who inaugurated the 7th Kashmir Festival ‘Khushboo-e-Kashmir’ organized by SARHAD and Arihant Education Foundation at Pune in Maharashtra?

Ans. N.N Vohra Governor of Maharashtra

7. Name the first-ever Canadian woman of Indian origin to be nominated to the Senate the Upper House of Parliament of Canada?

Ans. Dr. Asha Seth, an obstetrician and gynaecologist based in Toronto.

8. Name the person who transliterated Guru Granth Sahib in Braille?

Ans. Bhai Gurmej Singh

9. What is the cause of fresh unrest in Andhra Pradesh?

Ans. Cabinet expansion and reshuffle of portfolios undertaken by the Chief Minister N Kiran Kumar Reddy.

10. Name the Prime Ministers who agreed on early conclusion of an agreement to check the use of Mauritius as a route to avoid tax on Investments by Indian companies?

Ans. Prime Minister of India Manmohan Singh and Prime Minister of Mauritius Navinchandra Ramgoolam.

11. Name the first among industry associates who have agreed to become skill knowledge providers for the Central Scheme of vocational education which HRD Minister Kapil Sibal announced on 7th Feb., 2012 for launch from academic session 2012 in which students dropped out after class tenth can get diploma or degree in a vocation of his choice?

Ans. Microsoft, Nokia and Aptech ( Called the National Vocational Educational Qualification Framework, the programme will be implemented through 3,700 polytechnics and 9000 technical institutes approved by the All India Council for Technical Education (AICTE) and will offer diplomas/ degrees in different specialisation.

12. Name the last king of Jammu and Kashmir whose bronze life-size statue has been installed on the Press Club side of the twin bridge over the Tawi by the government through Jammu Municipal Corporation?

Ans. Maharaja Hari Singh

13. Name the world’s shortest living woman?

Ans. Jyoti Amge

14. Which country is interested in importing the cholera vaccine tested and introduced in India in 2009 with the help of Seoul’s International Vaccine Institute?

Ans. Pakistan

Developed by: