International Law 2002 Paper-Solved MCQs APSET Set 1

Download PDF of This Page (Size: 99K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) In Pakistan the limit of the territorial waters is:

(a) 24

(b) 12

(c) 36

(d) None of these

Answer: (b)

(2) A diplomatic agent is immune from local jurisdiction:

(a) In all cases

(b) In criminal cases

(c) In cases involving personal property

(d) None of these

Answer: (a)

(3) Haronon Doctrine means

(a) A state cannot interfere in the internal affairs of other States

(b) A state is not bound to recognize a government installed by a foreign power

(c) A State has the right to use force for the protection of its nationals.

(d) None of these

Answer: (d)

(4) The Universal Declaration of Human Rights was adopted in:

(a) 1917

(b) 1945

(c) 1948

(d) None of these

Answer: (c)

(5) Contiguous Zone in Pakistan is adjacent to and beyond the territorial waters and extending seawards to a time

(a) 12

(b) 24

(c) 48

(d) None of these

Answer: (b)

(6)The width of the partition belt is generally recognized to be

(a) 3 miles

(b) 5 miles

(c) 10 miles

(d) None of these

Answer: (a)

(7) The Estrada Doctrine relates to:

(a) Delimitation of boundaries

(b) Recognition of a government

(c) Recognition of a State

(d) None of these

Answer: (b)

(8) The term of judges of the International Court of Justice is:

(a) 3 years

(b) 5 years

(c) 9 years

(d) None of these

Answer: (c)

(9) Extradition is normally granted:

(a) In all cases

(b) In criminal cases

(c) In civil cases

(d) None of these

Answer: (b)

(10) Foreign ships

(a) Are not allowed to navigate in the Territorial Waters

(b) Have the right of innocent passage in the Territorial Waters

(c) Have the right of free passage in the Territorial Waters

(d) None of these

Answer: (c)

Glide to success with Doorsteptutor material for ISS - fully solved questions with step-by-step exaplanation- practice your way to success.

Developed by: