Business Administration Paper – 2000 Solved MCQs MHSET Set 1

Get top class preparation for IAS right from your home: Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 93K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) Public Accountants generally perform these services:

(a) Income tax services, Management Advisory services, and independent auditing services

(b) Internal auditing, Income tax services and management controlling.

(c) Public accounting, private accounting and budgeting.

(d) None of the above is correct.

Answer: (a)

(2) Identify the organization created by Congress to regulate security markets including flow of information from companies to public:

(a) TVM

(b) NPV

(c) IRR

(d) SEC

Answer: (d)

(3) Select the term that describes a cash distribution to a Corporation’s Stockholders:

(a) Paid out Capital

(b) Cash Management

(c) A dividend

(d) None of these

(e) All of the above are correct

Answer: (c)

(4) Frederick Winslow Taylor work/book entitled the principles of Scientific Management is published, in:

(a) 1875

(b) 1901

(c) 1911

(d) None of these

Answer: (c)

(5) One of the most successful Industrialists and the father of Modern Personnel Management is:

(a) F.W. Taylor

(b) James Watt

(c) C. Babbage

(d) Robert Owen

Answer: (d)

(6) Who has the major Contributions in the Theory of Bureaucracy:

(a) Henry Gantt

(b) Hanri Fayal

(c) W.D. Scatt

(d) Max Weber

(e) None of these

Answer: (d)

(7) Which one, of the following MNCs (Multinational Co.) has the higher revenues during mid. 1990s:

(a) General Motor

(b) IBM

(c) AT &T

(d) General Electric

(e) None of the above

Answer: (e)

(8) Give the, name of the author who has the major contributions in the field of marketing:

(a) H. Koontz

(b) W.J. Stanton

(c) P.B. Miller

(d) Gitt Man

(e) All of these

Answer: (b)

(9) The profit margin is a ratio between the corporation’s net income and:

(a) Total expense

(b) Total assets

(c) Cost

(d) Total revenues

(e) None of the above

Answer: (d)

Developed by: