Aptitude Logical Reasoning Profit and Loss 2021 MPSET Part 2

Glide to success with Doorsteptutor material for NTSE/Stage-I-State-Level : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of NTSE/Stage-I-State-Level.

1. The C. P of 15 books is equal to the S. P of 18 books. Find his gain % or loss % ?

A. loss

B. loss

C. profit

D. loss

Answer: A

2. By selling 12 pencils for a rupee a man loses 20 % . How many for a rupee should he sell in order to gain 20 % ?

A. 8

B. 9

C. 12

D. 16

Answer: A

3. The cost price of 13 articles is equal to the selling price of 11 articles. Find the profit percent?

A.

B.

C.

D. 30 %

Answer: B

4. By selling 50 meters of cloth. I gain the selling price of 15 meters. Find the gain percent?

A. 35 %

B. 30 %

C. 40 %

D.

Answer: D

5. Ram sold two bicycles, each for ₹ 990. If he made 10 % profit on the first and 10 % loss on the second, what is the total cost of both bicycles?

A. ₹ 2000

B. ₹ 1980

C. ₹ 1891

D. ₹ 1750

Answer: A

6. A tradesman by means of his false balance defrauds to the extent of 20 % ? in buying goods as well as by selling the goods. What percent does he gain on his outlay?

A. 20 %

B. 45 %

C. 44 %

D. 48 %

Answer: C

7. A dishonest dealer professes to sell goods at the cost price but uses a weight of 800 grams per kg, what is his percent?

A. 20 %

B. 25 %

C. 30 %

D. 15 %

Answer: B

8. Ram professes to sell his goods at the cost price but he made use of 900 grms instead of a kg, what is the gain percent?

A. 11 %

B.

C.

D. 10 %

Answer: C

9. A dishonest dealer professes to sell goods at the cost price but uses a false weight and gains 25 % . Find his false weight age?

A. 700 gms

B. 750 gms

C. 800 gms

D. 850 gms

Answer: C

10. A man purchases 8 pens for ₹ 9 and sells 9 pens for ₹ 8, how much profit or loss does he make?

A. 20.98 % profit

B. 20.98 % loss

C. 20.89 % profit

D. 20.89 % loss

Answer: B

11. A reduction of 40 % in the price of bananas would enable a man to obtain 64 more for ₹ 40, what is reduced price per dozen?

A. ₹ 5

B. ₹ 4

C. ₹ 2

D. ₹ 3

Answer: D

12. A reduction of 25 % in the price of oil enables a house wife to obtain 5kgs more for ₹ 800, what is the reduced price for kg?

A. ₹ 20

B. ₹ 30

C. ₹ 40

D. ₹ 25

Answer: C

13. A reduction of 20 % in the price of salt enables a lady to obtain 10kgs more for ₹ 100, find the original price per kg?

A.

B.

C.

D. 3

Answer: C

14. A man buys two articles for ₹ 1980 each and he gains 10 % on the first and loses 10 % on the next. Find his total gain or loss percent?

A. 1 % gain

B. 1 % loss

C. 10 % loss

D. no gain or no loss

Answer: A

15. A man sells two articles for ₹ 3600 each and he gains 30 % on the first and loses 30 % on the next. Find his total gain or loss?

A. 9 % loss

B. 400

C. 4000

D. 324

Answer: A

Developed by: