Geography 2002 Paper 1 – Solved MCQs MPSET Set 1

Get top class preparation for CTET right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1) Instrument used for the measurement of wind speed is called

(a) Altimeter

(b) Barometer

(c) Anemometer

(d) None of these

Answer: (c)

(2) Vernal equinox occurs on:

(a) December 21

(b) September 23

(c) June 21

(d) None of these

Answer: (d)

(3) Atmospheric pressure at sea level is:

(a) 750 mm

(b) 760 mm

(c) 770 mm

(d) None of these

Answer: (b)

(4) When there is an active upward ascent of lighter warm air over the cold dense air, the front is called:

(a) Cold front

(b) Warm foot

(c) Occluded front

(d) None of these

Answer: (b)

(5) On 21st of June the sun shines vertically on the:

(a) Tropic of Capricorn

(b) Tropic of cancer

(c) Equator

(d) Arctic circle

(e) None of these

Answer: (b)

(6) The hot molten material erupted from a volcano is called:

(a) Lava

(b) Magma

(c) Pyro-clast

(d) None of these

Answer: (a)

(7) The point in the earth from where seismic waves spread out in all directions is:

(a) Seismic Center

(b) Epicenter

(c) Earthquake focus

(d) None of these

Answer: (c)

(8) The continental crust ranges from:

(a) 7 to 20 Km in thickness

(b) 20 to 70 Km in thickness

(c) 40 to 150 Km in thickness

(d) None of these

Answer: (d)

(9) Marble is a:

(a) Sedimentary rock

(b) Igneous rock

(c) Metamorphic rock

(d) None of these

Answer: (c)

(10) Yardang is produced by:

(a) River

(b) Glacier

(c) Wind

(d) Volcanic activity

(e) None of these

Answer: (c)

Developed by: