Geography 2008 Paper 1 – Solved MCQs MPSET Set 2

Get unlimited access to the best preparation resource for CTET : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(11) The soft zone in the upper part of the mantle is called:

(a) Lithosphere

(b) Barysphere

(c) Asthenosphere

(d) None

Answer: (c)

(12) The World's largest delta has been formed by the river:

(a) Nile

(b) Indus

(c) Mississippi

(d) None of these

Answer: (d)

(13) The magnitude of an earthquake is measured by:

(a) Marcelli Scale

(b) Richter Scale

(c) Beufort Scale

(d) None

Answer: (b)

(14)"The Roots of Mountain Theory of Isotasy" is credited to:

(a) Archdeacon Pratt

(b) G.B. Air

(c) Vening Meneisz

(d) None of these

Answer: ()

(15) Primary Waves (P-Waves) in an earthquake are a king of:

(a) Longitudinal Waves

(b) Tranverse Waves

(c) Surface Waves

(d) None

Answer: ()

(16)- Which of the following features have been produced b y wind deflation?

(a) Lake Toba

(b) Lake Victoria

(c) Qattara Depression

(d) None

Answer: (c)

(17)- Primary Waves (P-Waves) in an earthquake are a kind of:

(a) longitudnal waves

(b) transverse

(c) surface Waves

(d) None

Answer: (a)

(18)- San Andreas Fault, California is an example of:

(a) Normal Fault

(b) Reverse Fault

(c) Transform Fault

(d) None

Answer: (c)

(19)- Fold in which horizontal or gently dipping beds are modified by simple step like bands are called:

(a) Isoclines

(b) Monoclines

(c) Periclines

(d) None no idea

Answer: (c)

(20) Marine terraces ,spits and bars are formed by

(a)wind action

(b) glaciers

(c)waves

(d)none

Answer: (c)

Developed by: