Geography 2009 Paper 1 – Solved MCQs MPSET Set 1

Get unlimited access to the best preparation resource for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 92K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1. The earth’s inner core is composed mostly of:

a) Solid simatic rock

b) Solid iron nickel

c) Liquid iron and nickel

d) None of these

Answer: (b)

2. Ketabatic winds are produced by:

a) Pressure gradient

b) Gravity

c) Adiabatic cooling of ascending air

d) None of these

Answer: (b)

3. The distinguishing difference between the asthenosphere and lithosphere is their:

a)density

b) Degree of rigidity

c) Chemical composition

d) None of these

Answer: (a)

4. The mean velocity of the earth in its orbit is about:

a) 50,000 mi per hour

b) 66,600 mi per hour

c) 95,000 mi per hour

d) None of these

Answer: (b)

5. The mean distance between the earth and sun is about:

a)90 million miles

b)93 million milesc

c) 95 million miles

d) None of these

Answer: (a)

6. The prime meridian is referred to as the:

a) Meridian of Greenwich

b) Meridian of East

c) Meridian of West

d) none of these

Answer: (a)

7. The equatorial Mercator is the only one of all known projections on which all Rhumb

lines are true:

a) Straight lines

b) Semi-circles

c) Triangles

d) None of these

Answer: (a)

8. The Arctic Circle is at:

a )23 ½ N lat

b) 45 N lat

c) 66 ½ N lat

d) none of these

Answer: (c)

9. The Vernal equinox occurs on:

a) March 20

b) june 21

c) September 23

d) None of these its 21st march

Answer: (d)

10. The percentage of radiant energy reflected back by a surface is termed the:

a) Albedlo

b) Al-Nino

c) La-Nino

d) None of these

Answer: (a)

Developed by: