International Law 2001 Paper-Solved MCQs MPSET Set 2

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(11) The United Nation is:

(a) A Supra-State organization

(b) A creation of Member States

(c) Has no link with States after its establishment

(d) None of these

Answer: (b)

(12) Territorial asylum is:

(a) An exercise of territorial sovereignty

(b) An impingement of territorial Sovereignty

(c) Granted by mutual consent

(d) None of these

Answer: (a)

(13) A state is

(a) Bound to recognize a new state

(b) Not bound to do so

(c) Requited to enter into dialog with the new state for recognition

Answer: (b)

(14) Minquires and Ecrehos case was decided by

(a) ICJ (1950)

(b) PCIJ

(c) Europe Court of Human Rights

(d) None of these

Answer: (a)

(15) The eruption of war termination:

(a) All treaties

(b) Only political treaties

(c) No treaty

Answer: (b)

(16) International Law can:

(a) Compel a state to settle a dispute

(b) Provide moral support to an issue in dispute

(c) Furnish legal substance to an issue in dispute

(d) None of these

Answer: (b)

(17) The concept of State immunity is:

(a) An attitude of territorial sovereignty

(b) A derogation-form the sovereignty of state

(c) Not concerned with territorial sovereignty

(d) None of these

Answer: (a)

(18) The Continuity of states us International Legal Persons is:

(a) Affected by change of government

(b) Not affected by change of government

(c) Depends of the recognition of new government

(d) None of these

Answer: (b)

(19) Harmon Doctrine is:

(a) Part of International Law

(b) Was renounced before it could take roots in International Law

(c) Is attempting to earn general acceptance

(d) None of these

Answer: (b)

(20) Vital change of circumstances

(a) Renders a treaty invalid

(b) Terminates the treaty

(c) Has no affect on the treaty

(d) None of these

Answer: (a)

Developed by: