International Law 2006 Paper-Solved MCQs MPSET Set 1

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 92K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) Principal of “double criminality” means that:

(a) The person who is being extradited must be tried in both the states

(b) The person who is being extradited must be tried in both the states but may be punished in one

(c) That the offence for which a person is extradited must be an offence in both the states

(d) None of these

Answer: (c)

(2) Principal of “specialty” means that:

(a) The person extradited must be awarded special punishment by the requesting state

(b) The person extradited must not be awarded special punishment by the requesting state

(c) The person extradited must be punished only for the offence for which he has been extradited

(d) None of these

Answer: (c)

(3) Features of international law include all except which of the following:

(a) There is no single legislative source of international law

(b) There is no single world court for interpreting international law

(c) There is no world executive branch that can enforce international laws

(d) None of these

Answer: (d)

(4) Which of the following is not a source of international law?

(a) Treaties and conventions

(b) Custom

(c) Judicial decisions and teachings

(d) None of these

Answer: (d)

(5) The United Nations is governed by all except which of the following?

(a) The general assembly

(b) The Security Council

(c) The secretariat

(d) None of these

Answer: (c)

(6) The group of European countries created to promote peace, security, economic and social unity is called the:

(a) European market

(b) European union

(c) European coalition

(d) None of these

Answer: (b)

(7)GATT is a multilateral treaty that:

(a) Restricts trade among non-member countries

(b) Imposes multiple trade barriers among its member nations

(c) Establishes trade agreements and limited tariffs and trade restrictions

(d) None of these

Answer: (c)

(8) The oldest principal of international law is the doctrine of:

(a) Sovereign immunity

(b) Foreign dignitaries

(c) Religious freedom

(d) None of these

Answer: (a)

(9) Diplomatic envoys are absolutely immuned from which of the following jurisdictions:

(a) Criminal jurisdiction

(b) Civil jurisdiction

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Answer: (c)

(10) Which of the following is not an example of Extra-Territorial Asylum:

(a) asylum granted in a ship in high seas

(b) Asylum granted in the premises of an international institution

(c) Asylum granted in an embassy

(d) None of these

Answer: (c)

Developed by: