Political Science 2001 Paper 1-Solved MCQs MPSET Set 2

Get unlimited access to the best preparation resource for CTET : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(11) Which of the political philosophers was more admitted by the American Founding Fathers, and his thoughts on the importance of private property were reflected in the drafting and historical development of the American Constitution.

(a) John Locke

(b) Thomas Hobbes

(c) Rousseau

(d) None of these

Answer: (a)

(12) According to Aristotle which is the best amongst the Perverted form of the ideal states:

(a) Tyranny

(b) Oligarchy

(c) Democracy

(d) None of these

Answer: (d)

(13) Who said “Law is the command of a determinate sovereign”?

(a) John Austin

(b) Laski

(c) Bentham

(d) None of these

Answer: (a)

(14) “Only the will of the sovereign can be the source of law”. Who said it?

(a) John Hobbes

(b) John Austin

(c) Groutious

(d) None of these

Answer: (d)

(15) Those who are active against the very existence of state are known as:

(a) Fascists

(b) Anarchists

(c) Socialists

(d) None of these

Answer: (b)

(16) The concept of ‘Surplus Value’ is given by:

(a) Mao

(b) Lenin

(c) Marx

(d) None of these

Answer: (c)

(17) In Plato‘s Ideal State, one reaches at the pinnacle of the State order at the age of:

(a) 35

(b) 40

(c) 50

(d) None of these (50)

Answer: (d)

(18) Which one is the ‘supreme law of the land in USA’?

(a) Constitutional Law

(b) General Law

(c) International Law

(d) None of these

Answer: (a)

(19) Fascism as a theory originated in:

(a) Germany

(b) Russia

(c) Italy

(d) None of these

Answer: (c)

Developed by: