Political Science 2010 Paper 1-Solved MCQs MPSET Set 1

Get top class preparation for CTET-Hindi right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 92K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1. The founder of communism is:

a. Plato

b. Karl Marx

c. Mao-Tse-TUNG

d. None of these

Answer: (a)

2. According to Plato the population of an ideal state should be:

a. 5040

b. 50400

c. 50040

d. None of these

Answer: (a)

3. Opposite of private law is:

a. International Law

b. Public Law

c. Common Law

d. None of these

Answer: (b)

4. INITIATIVE and RECALL methods oftenly used in:

a. Great Britain

b. India

c. China

d. None of these

Answer: (d)

5. It is normally the technique of pressure groups to impress the legislature:

a. Canvassing

b. Lobbyingc. Propaganda

d. None of these

Answer: (b)

6. John Austin presented his history of sovereignty in a book which was published in:

a. 1632

b. 1732

c. 1832

d. None of these

Answer: (c)

7. Single Transferable vote system was suggested for proportional representation by:

a. Thomas Hare

b. Lord Courney

c. J.S. Mill

d. None of these

Answer: (c)

8. Principle of Collective responsibility is a feature of:

a. Federal System

b. Presidential System

c. Parliamentary System

d. None of these

Answer: (c)

9. The word ‘Democracy’ has been derived from the language:

a. Greek

b. Latin

c. English

d. None of these

Answer: (a)

10. The term POLITY is originally applied to:

a. Roman City States

b. Greek City States

c. United States of America

d. None of these

Answer: (b)

11. The famous book ‘The Spirit of Laws’ written by Montesquieu was published in:

a. 1734 A.D

b. 1754 A.D

c. 1784 A.D

d. None of these (1773)

Answer: (d)

12. The Greek philosopher Aristotle died in:

a. 322 B.C

b. 332 B.C

c. 384 B.C

d. None of these

Answer: (a)

13. Benito Mussolini was the originator of:

a. National Socialism

b. Guild Socialism

c. Fascism

d. None of these

Answer: (c)

Developed by: