Public Administration 2004-Solved MCQs MPSET Set 1

Get unlimited access to the best preparation resource for IAS : Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 93K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) The connection between the politics and public administration is:

a) Politics seeks to deal controversial issues and public administration is the means whereby decisions are implemented.

b) The politicians and administrators do not share unique partnership.

c) Public administrator indulges in party politics.

d) Administrators having strong political conviction, they cannot pursue a carrier of public servant.

e) None of these

Answer: (a)

2. How the Role of public administration is determined by the people or Government?

Can it be a

a) The civilization fails means the breakdown of public administration.

b) Modern democracy can perform this job well.

c) Moral conviction is vital for its role.

d) Social and economical developments are more feasible than any branch of government.

e) None of these

Answer: (b)

3. Human Relations is the study of the people in action that is:

a) The people work in a team spirit or not.

b) Social factors are equally important besides technical.

c) Human aspect’s ignorance is at management’s risk

d) Human’s dignity is inseparable from human relations.

e) None of these

Answer: (a)

4. Management improvement is possible by systematic theory if:

a) Investigator helps the decision-maker in solving problem.

b) Systematic theory identifies with operation research.

c) Defence problem’s programming is done smoothly.

d) It ascertains the future performance.

e) None of these

Answer: (a)

5.The bureaucracy has certain characteristics that are:

a) It is hero or villain or form of social organization.

b) It has pathological tendencies.

c) It has a specialized structure of the nation.

d) It is indispensable in modern country.

e) None of these

Answer: (c)

6. Bureaucracy is seen as corruptible or otherwise:

a) Bureaucracy is essential and necessary evil.

b) Bureaucracy’s role as a pariah or savior.

c) Bureaucracy is suspected politically.

d) If bureaucracy fails, it is accused as pariah.

e) None of these

Answer: (a)

7. Administrative leadership’s character inspires confidence when it uses:

a) Force and bargain to achieve goals.

b) Bases adequately built up

c) Leader must become the servant of the people

d) Leader must possess professional ethics.

e) None of these

Answer: (b)

8. Administrative accountability must be accompanied by:

a) If power is not abused.

b) If Ombudsman is independent and non-partisan.

c) If it brings home through legislature.

d) It can be achieved through responsible government.

e) None of these

Answer: (b)

9. Judicial control can achieve administrative accountability successfully if:

a) Rule of law is strictly followed.

b) Judicial process should not be cumbersome.

c) Judicial process should be easy and approachable.

d) Administrative action must be under judicial review.

e) None of these

Answer: (a)

10. Planning and its technique is common to all human activity such as:

a) Unity of programme and timeliness of programme.

b) Peoples following is necessary for successful plan.

c) Planners require reliable data for success.

d) Coordination is must in viable planning.

e) None of these

Answer: (d)

Developed by: