Public Administration 2006-Solved MCQs MPSET Set 1

Doorsteptutor material for AP is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1) The study of individuals and groups in organizations is known as:

a) Total quality management

b) Human resource maintenance

c) The manager's challenge

d) The contingency approach

e) Organizational behavior

Answer: (e)

2) Organizational behaviour is:

a) A commitment to continuous improvement

b) A relatively permanent change in behaviour that occurs as a result of work experiences

c) The attempt by scholars to identify how situations can be understood and managed in ways that respond appropriately to their unique characteristics.

d) The study of individuals and groups in organizations.

e) The attraction and continuation of a viable workforce.

Answer: (d)

3) Total quality management is:

a) A commitment to continuous improvement.

b) A relatively permanent change in behavior that occurs as a result of work experiences.

c) The attempt by scholars to identify how situations can be understood and managed in ways that respond appropriately to their unique characteristics.

d) The study of individuals and groups in organizations.

e) The attraction and continuation of a viable workforce.

Answer: (a)

4) Each of the following are requirements of twenty-first century managers except that they:

a) Must be prepared to deal with people of different ethnic and racial backgrounds.

b) Must value quality.

c) Contend with a workforce whose skills match new tasks and technologies.

d) Must personally do things to add value to the organization's ability to meet customers' needs.

e) Value diversity.

Answer: (a)

5) A relatively permanent change in behaviour that happens as a result of experience is known as:

a) Learning

b) Life-long learning

c) Experiential learning

d) Organizational learning

e)the manager's challenge

Answer: (c)

6) The process of continuous learning from the full variety of one's actual work and life experience is known as :

a) Learning

b) Life-long learning

c) Experiential learning

d) Organizational learning

e) The manager's challenge

Answer: (b)

7) The individual performance equation is concerned with:

a) Capacity, willingness, opportunity

b) Capacity, effort, opportunity

c) Effectiveness, effort, willingness

d) Effort, opportunity, threat

e) Opportunity, capacity, intelligence

Answer: (a)

8) Personality contributes to considerations of:

a) What individuals can be

b) What individuals will do

c) What individuals are like

d) Organizational support

e) Difference between men and women

Answer: (a)

9) For people who work hard but still do not achieve high performance levels, there may be:

a) Lack of fit between individuals attributes and task requirements.

b) Improper allocation of rewards

c) Low motivation

d) Too much motivation

e) Lack of psychological need satisfaction

Answer: (a)

10) Content motivation theories are represented by:

a) Maslow, Alderfer, Herzberg, and McClland

b) Maslow, Alderfer, Herzberg, and vroom

c) Maslow, Adams, Herzberg, and vroom

d) Alderfer, Adams, McClland,and vroom

e) Alderfer, Maslow, Adams

Answer: (a)

Developed by: