Sociology 2003-Solved MCQs MPSET Set 1

Get unlimited access to the best preparation resource for IAS : Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 92K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) The term society in sociology is used to refer to:

(a) The person living in an area

(b) The persons professing the same religion.

(c) The system of social relationship

(d) The organized relations between individuals

(e) None of the these.

Answer: c

(2) Herbert Spencer classified the society into:

(a) Four classes

(b) Eight classes

(c) Two classes

(d) Three classes

(e) None of these.

Answer: a

(3) 'The bourgeoisie type of society was compounded by:

(a) Max Weber

(b) Karl Marx

(c) Hegel

(d) T.H. Green

(e) None of these.

Answer: b

(4) Language is important to society because:

(a) It makes social contracts easy.

(b) It raised man from a savage to a noble being

(c) It is an invention of society

(d) It easily satisfies man's need of expression (e> None of these. .

Answer: b

(5) Socialization is a process involving:

(a) Setting up the social norms

(b) Gradual changing of an organism

(c) Declaring everything as belonging to society

(d) Training to adapt id society

(e) None of these.

Answer: d

(6) According to Hegel assimilation is:

(a) a person not a result

(b) a person as well a result

(c) a result and not a process

(d) All of these.

(e) None of these.

Answer: c

(7) *An association is characterized by:

(a) Norms

(b) Customs

(c) Folk ways

(d) Usage

(e) None of these.

Answer: c

(8) 'The research process occurs:

(a) Sometime quickly, sometimes slowly

(b)^ With a very high degree of familiarization and rigour

(c) Always through the interaction. of several scientists

(d) Only irf the scientist's imagination

(e) None of these.

Answer: b

(9) Operational definitions:

(a) Are composed of primitive and derived terms

(b) Represent concepts that can be directly observed

(c) Are sets of procedures that describe measurement activities

(d) Specify the meaning of concepts through obstensive definitions

Answer: c

(10) If we-develop a system that describe a cily}s. traffic flow by setting up a simulated road network, traffic signals and vehicles, we have constructed a/an: .

(a) Axiomatic theory

(b) Model

(c) Ad-hoc classificatory system

(d) Taxonomy

(e) None of these.

Answer: a

Developed by: