Geography 2008 Paper 1 – Solved MCQs RSET Set 1

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) Corundum falls in the _____ rank of Moho Scale of Hardness:

(a) Tenth

(b) Second

(c) Ninth

(d) None of these

Answer: (c)

(2) Standard Parallel is a part of ____ projection:

(a) Cylinderical

(b) Conical

(c) Zenithal

(d) None

Answer: (b)

(3) Conical Projection is suitable for ___ areas:

(a) Tropical

(b) Temperate

(c) Polar

(d) None

Answer: (b)

(4) Zenithal Projection is suitable for ___ areas:

(a) Tropical

(b) Equatorial

(c) Polar

(d) None

Answer: (c)

(5) Sandstone is a/an ___ rock:

(a) Sedimentary

(b) Igneous

(c) Metamorphic

(d) None

Answer: (a)

(6) Granite is a/an ____ rock:

(a) Sedimentary

(b) Igneous

(c) Metamorphic

(d) None

Answer: (b)

(7) A line which is drawn on Mercator’s Projection is known as:

(a) Laxodrome

(b) Rhumb Line

(c) Great Circle

(d) Both (a) & (b)

Answer: (b)

(8) The shadow zone of an earthquake exists between ____ from an earthquake focus:

(a) 130-140 degrees

(b) 110-150 degrees

(c) 103-143 degrees

(d) None

Answer: (c)

(9) One of the following is also known as an international scale:

(a) Linear

(b) Diagonal

(c) R.F

(d) None

Answer: (c)

(10) The 8th October, 2005 Earthquake of Pakistan had a magnitude of:

(a) 7.6

(b) 5.5

(c) 4.6

(d) None

Answer: (a)

Developed by: