International Law 2001 Paper-Solved MCQs RSET Set 1

Get unlimited access to the best preparation resource for UGC : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) Subject of International Law are:

(a) States

(b) Individuals

(c) Both

(d) None of these

Answer: (c)

(2) The General Assembly is:

(a) The Principle Organ of UNO

(b) An ordinary Organ of UNO

(c) A check on the Security Council

(d) None of these

Answer: (a)

(3) League of Nations was not joined by:

(a) USA

(b) France

(c) UK

(d) None of these

Answer: (a)

(4) Judges of the ICJ are:

(a) Elected by the Security Council

(b) Elected by the General Assembly and the Security Council

(c) Appointed by the Secretary General in consultation with the five permanent members of the Security Council.

(d) None of these

Answer: (b)

(5) Under the Convention of the Law of the Sea, the breadth of the Territorial Sea is:

(a) 6 nautical miles

(b) 8 nautical miles

(c) 12 nautical miles

(d) None of these

Answer: (c)

(6) A state can use force:

(a) In its own defence

(b) By entering into a treaty with another state

(c) At its own discretion

(d) None of these

Answer: (a)

(7) Diplomatic relations are established by:

(a) Mutual agreement

(b) Unilateral action

(c) Decision of neighboring States

Answer: (a)

(8) Rights of hand-locked states are governed by

(a) Rules of customary international law

(b) Convention on the Law of Sea

(c) Mutual Consent

(d) None of these

Answer: (b)

(9) Vienna Congress took place in:

(a) 1815

(b) 1919

(c) 1945

(d) None of these

Answer: (a)

(10) Universal Declaration of Human Rights was signed in:

(a) 1966

(b) 1968

(c) 1948

(d) None of these

Answer: (c)

Developed by: