International Law 2003 Paper-Solved MCQs RSET Set 1

Doorsteptutor material for ISS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) A State has the right to exploit in the Continental Shelf:

(a) Living resources

(b) Non-living resources

(c) Both living and non-living resources

(d) None of these

Answer: (c)

(2) The principle of rebus sie steatibus means

(a) A state cannot use force

(b) There is no crime without a law

(c) Fundamental change of circumstances

(d) None of these

Answer: (c)

(3) The Schooner Exchange case dealt with the principle of

(a) A State has sovereign right over its neutral resources

(b) A State’s Courts have to accept the validity of a foreign State’s acts.

(c) A State’s right of reprisals in case of violation of rights

(d) None of these

Answer: (b)

(4) Hague Convention of 1970 dealt in properly with the crimes relating to:

(a) Refugees

(b) Prisoners of wars

(c) Hijacking

(d) None of these

Answer: (c)

(5) The Universal Declaration of Human Rights was adopted in:

(a) 1920

(b) 1945

(c) 1948

(d) None of these

Answer: (c)

(6) Contiguous Zone in Pakistan is adjacent to and beyond the territorial waters and extending seawards to a line:

(a) 12

(b) 24

(c) 60

(d) None of these

Answer: (b)

(7) De facto Recognition is

(a) Legal recognition

(b) Recognition in principle

(c) Circumstantial Recognition

(d) None of these

Answer: (c)

(8) The limit of the Territorial Waters of Pakistan is:

(a) 12 nautical miles

(b) 20 nautical miles

(c) 24 nautical miles; beyond the land territory and internal waters of Pakistan measured from the base line

(d) None of these

Answer: (a)

(9) Continental Shelf of Pakistan may extend upto a distance of

(a) 150 nautical miles

(b) 200 nautical miles

(c) 250 nautical miles

(d) None of these

Answer: (b)

(10) Exclusive Economic Zone of Pakistan is an area beyond and adjacent to the territorial waters the limit of which is

(a) 12 nautical miles

(b) 100 nautical miles

(c) 200 nautical miles

(d) None of these

Answer: (c)

Developed by: