International Law 2003 Paper-Solved MCQs RSET Set 2

Doorsteptutor material for CTET is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(11) According to the “Floating island Theory”, a floating island is

(a) An island within 3 nautical miles from the coast of a country

(b) An island on the high seas which is not the territory of any particular State

(c) A ship bearing the national flag of a State

(d) None of these

Answer: (c)

(12) In procedural matters the decisions of the Security Council are made by an affirmative votes of any

(a) 5 members

(b) 9 members

(c) 15 members

(d) None of these

Answer: (b)

(13) Extradition is normally granted

(a) In all cases

(b) In civil cases

(c) In criminal cases

(d) None of these

Answer: (c)

(14) What is Contrabands?

(a) All narcotics

(b) Articles banned by a Government

(c) All smuggles goods

(d) Goods which may assist an enemy in the conduct of war

(e) None of these

Answer: (d)

(15) A state has the right to use force in case of

(a) To obtain war material

(b) Armed attack

(c) To ensure the protection of human rights

(d) None of these

Answer: (b)

(16) Diplomatic Asylum means

(a) A diplomatic agent seeking asylum in the receiving State

(b) Asylum provided by a diplomatic mission

(c) Asylum provided to a particular leader by a foreign State

(d) None of these

Answer: (b)

(17) The International Law Commission is a body to

(a) Investigate situation which may threats international peace and security

(b) Codify International Law

(c) Conciliate between/among the disputing States

(d) None of these

Answer: (b)

(18) The width of the maritime belt is generally recognize to be

(a) 3 miles

(b) 5 miles

(c) 10 miles

(d) None of these

Answer: (a)

(19) Foreign ships

(a) Are not allowed to navigate in the territorial waters

(b) Have the right of innocent passage in the territorial waters

(c) Have the right of free passage in the territorial waters

(d) None of these

Answer: (b)

(20) The Vienna Convention on Diplomatic Relations was adopted in

(a) 1945

(b) 1961

(c) 1971

(d) None of these

Answer: (b)

Developed by: