International Law 2005 Paper-Solved MCQs RSET Set 1

Doorsteptutor material for CTET is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) Number of Judges of International Court of Justice is

(a) Nine

(b) Twelve

(c) Fifteen

(d) None of these

Answer: (c)

(2) Permanent Court of International Justice was established under

(a) League of Nations

(b) UNO

(c) European Union

(d) None of these

Answer: (a)

(3) Pacta Sunt Servanda means

(a) Treaties between states are to be respected

(b) An unwanted person

(c) International Law must be honoured

(d) None of these

Answer: (a)

(4)Headquarters of International Court of Justice is in

(a) Hague

(b) Geneva

(c) New York

(d) None of these

Answer: (a)

(5) Persona Non Gruta means

(a) Impracticable article of international law

(b) A fugitive criminal

(c) A person refused for asylum

(d) None of these

Answer: (d)

(6) Father of the Law of Nations is

(a) Grotius

(b) Hegel

(c) Anziloei

(d) None of these

Answer: (a)

(7) Principles Jes Soli means

(a) Grant of nationality on the basis of place birth

(b) Grant of nationality on the basis of blood relationship

(c) Grant of nationality through naturalization

(d) None of these

Answer: (a)

(8) Much of international law is derived through analogy from

(a) Islamic law

(b) Christian Law

(c) Roman law

(d) None of these

Answer: (c)

(9) Vienna Convention on Law of Treaties was signed in

(a) 1961

(b) 1945

(c) 1927

(d) None of these (1969)

Answer: (d)

(10) Truce mean

(a) A temporary arrangement between the belligerent parties for cessation of hostilities

(b) Any peace treaty to end a war

(c) No War Pact

(d) None of these

Answer: (a)

Developed by: