Aptitude Logical Reasoning Simple Interest 2021 WBSET Part 4

Glide to success with Doorsteptutor material for AIIMS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

1. What amount does Kiran get if he invests ₹ 18000 at p. a. simple interest for four years?

A. ₹ 24800

B. ₹ 28400

C. ₹ 24400

D. ₹ 28800

E. None of these

Answer: D

2. How much interest can a person get on ₹ 8200 at p. a. simple interest for a period of two years and six months?

A. ₹ 3770

B. ₹ 2850.50

C. ₹ 3587.50

D. ₹ 3750

E. None of these

Answer: C

3. In how many years does a sum of ₹ 5000 yield a simple interest of ₹ 16500 at p. a. ?

A. 22

B. 24

C. 25

D. 23

E. None of these

Answer: A

4. A certain sum becomes ₹ 20720 in four years and 24080 in six years at simple interest. Find sum and rate of interest?

A. ₹ 12000; p. a.

B. ₹ 14000; p. a.

C. ₹ 12000; p. a.

D. ₹ 14000; p. a.

E. None of these

Answer: B

5. A sum of money triples itself in twelve years at simple interest. Find the rate of interest?

A. p. a.

B. p. a.

C. p. a.

D. p. a.

E. None of these

Answer: E

6. A certain sum is invested at simple interest at p. a. for two years instead of investing at p. a. for the same time period. Therefore the interest received is more by ₹ 840. Find the sum?

A. ₹ 7000

B. ₹ 8500

C. ₹ 8000

D. ₹ 7500

E. None of these

Answer: A

7. An amount of ₹ 3000 becomes ₹ 3600 in four years at simple interest. If the rate of interest was more, then what was be the total amount?

A. ₹ 3800

B. ₹ 3780

C. ₹ 3720

D. Cannot be determined

E. None of these

Answer: C

8. A certain sum becomes four times itself at simple interest in eight years. In how many years does it become ten times itself?

A. 21

B. 25

C. 23

D. 27

E. 24

Answer: E

9. At what rate of interest is an amount doubled in two years, when compounded annually?

A.

B.

C.

D.

E. None of these

Answer: B

10. Vijay lent out an amount ₹ 10000 into two parts, one at p. a. and the remaining at p. a. both on simple interest. At the end of the year he received ₹ 890 as total interest. What was the amount he lent out at pa. a?

A. ₹ 6000

B. ₹ 5500

C. ₹ 4500

D. ₹ 5000

E. None of these

Answer: B

Developed by: