General Knowledge MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 17

Doorsteptutor material for competitive exams is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

23. Which organ of UNO is considered as world parliament?

(a) General Assembly

(b) Security Council

(c) International Court of Justice

(d) Trusteeship Council

Ans: (d)

24. India has been a member of the UN since

(a) 1945

(b) 1946

(c) 1947

(d) 1948

Ans: (c)

25. Which of the following is true of the International Court of Justice?

(a) The Court consists of 20 judges

(b) The judges of the Court are appointed according to the discretion of the Secretary General

(c) The statute of the International Court of Justice is not an integral part of the UN Charter

(d) No two judges may belong to the same country

Ans: (c)

26. Match the following

Match the Following
List – I OrganizationList – II Headquarters
A. ILO1. Paris
B. UNESCO2. Rome
C. IBRD3. Geneva
D. FAO4. Washington DC

(a) 1 4 3 2

(b) 2 1 4 3

(c) 3 1 4 2

(d) 3 2 4 1

Ans: (d)

27. Match the following

Match the Following
List – I OrganizationList – II Headquarters
A. International Atomic Energy Agency1. Brussels
B. International Telecommunication Union2. Geneva
C. Council of the European Union3. Paris
D. Organization for Economic Cooperation and Development4. Vienna

(a) 1 2 4 3

(b) 4 3 1 2

(c) 1 3 4 2

(d) 4 2 1 3

Ans: (d)

28. According to the UN Convention on the Rights of the Child, which of the following is not a right?

(a) Safe drinking water

(b) Adequate standard of living

(c) Employment

(d) Protection from exploitation

Ans: (b)

29. Who amongst the following leaders took major initiative in the formation of the League of Nations?

(a) Abraham Lincoln

(b) Woodrow Wilson

(c) Franklin Roosevelt

(d) George Washington

Ans: (b)

30. The headquarters of UNESCO is in

(a) New York

(b) The Hague

(c) Paris

(d) Moscow

Ans: (a)

31. Which one of the following is not an official language of the United Nations Organization?

(a) Arabic

(b) Russian

(c) Chinese

(d) German

Ans: (c)

32. Which one of the following is not a principal organ of the United Nations Organization?

(a) International Court of Justice

(b) Economic and Social Council

(c) Trusteeship Council

(d) Food and Agriculture Organization

Ans: (a)

33. Consider the following statements

1. Switzerland become a member of the United Nations Organization only in 2002.

2. Year 2003 was declared as the ‘International Fresh-water Year’ by the United Nations Organization.

3. The Headquarters of the International Civil Aviation Organization are in Montreal, Canada.

Which of these statements are correct?

(a) 1,2 and 3

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1 and 3

Ans: (b)

34. Which of the following countries are members of SAARC?

(a) India, Bangladesh, Bhutan, Burma, Sri Lanka, Nepal

(b) India, Pakistan, Bhutan, Mauritius, Burma, Sri Lanka, Nepal

(c) India, Sri Lanka, Bangladesh, Bhutan, Pakistan, Nepal, Mauritius

(d) India, Pakistan, Sri Lanka, Bhutan, Bangladesh, Maldives, Nepal

Ans: (c)

35. In acronym SAARC, ‘C’ stands for

(a) Committee

(b) Commonwealth

(c) Conference

(d) Cooperation

Ans: (b)

Developed by: